Daca ai reusit sa ajungi in sala de antrenament si sa te apuci efectiv de treaba jumatate din lupta e ca si castigata.

Insa, odata ce te apuci de ridicat greutati, adevaratele provocari apar.

Ca orice masina si organismul are nevoie de carburanti pentru a functiona in conditii optime – indeosebi in timpul antrenamentelor intense. Faptul ca trebuie sa eviti consumul excesiv de zahar nu reprezinta un secret, insa ceea ce poate ti se va parea surprinzator sunt cateva alimente ce trebuie sa le eviti inainte de inceperea unui antrenament. Antrenamentele presupun forta, rezistenta, iar pentru asta ai nevoie de energie. Nutritionistii ne recomanda sa avem grija ce consumam inainte de orice antrenament pentru ca exista alimente care nu ne ofera energia necesara pentru a face fata provocarilor din sala de antrenament.

Salata verde

Daca dietele pe baza de legume in mod obisnuit sunt recomandate sportivilor, exista totusi si cateva ce trebuie evitate. Varza furajera(kale), spanacul si broccoli intra in categoria de alimente vegetale ce cauzeaza disconfort atunci cand faci miscare. Continutul ridicat de fibra cauzeaza balonare si senzatii de disconfort abdominal. Daca doresti totusi sa mananci ceva “light”, usor, inainte de inceperea antrenamentului, specialistii in nutritie iti recomanda salata verde.

Humus sau fasolea batuta

Fara indoiala fasolea reprezinta o sursa extraordinara de proteina recomandata in special vegetarienilor. Insa, humusul (naut) sau fasolea batuta din comert au in compozitia lor o gramada de uleiuri, fiind totodata predispuse la mucegai. Fie iti pregatesti tu humusul sau fasolea batuta, ori alegi o varianta mai simpla si mai sanatoasa constand in branza de vaci. Branza de vaci reprezinta o sursa bogata in proteine, avand un continut scazut de grasimi.

Preparate de panificatie

Preparatele pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere excelenta atunci cand aveti nevoie de carbohidrati. Cu toate acestea, ele contin drojdie si gluten care determina organismul sa retina apa si cauzeaza balonare. Acest tip de carbohidrati iti asigura energie in timpul antrenamentelor insa efectele adverse depasesc cu mult beneficiile. In schimb, ai putea opta pentru tortilla alba, care are mai putine fibre.

Seminte crude

Exista vreo persoana care sa nu iubeasca semintele? Totusi, este suficient sa consumi un pumn de seminte si, pe langa balonare, te vei alege cu un disconfort gastric de toata frumusetea. Semintele au un continut ridicat de grasimi care poate fi limitat daca le combini cu alte alimente cu un continut scazut de fibre. Amesteca doar 1 lingurita de seminte crude cu jumatate de cana de fulgi de ovaz. Acest amestec asigura organismului cantitatea necesara de grasimi, proteine si carbohidrati.

Orice aliment picant

Nimanui nu i-ar pica bine ca in timpul antrenamentului sa sufere de arsuri de stomac. La acest risc te expui daca alegi sa consumi cu o seara inainte de antrenament mancare chinezeasca picanta sau chipsuri cu jalapeno. Mancarea condimentata, dar mai ales cea picanta necesita un timp mai lung pentru a fi digerata. Daca totusi poftesti la mancare condimentata, alege sa-ti prepari singur pui sau curcan bogate in proteine, eliminand astfel riscul de a consuma aditivi artificiali sau sodiu.

 

4Fit iti recomanda ca inainte de inceperea antrenamentului sa consumi un shake de tip pre-workout ce amplifica energia, asigura forta organismului si sustine rezistenta la efort (vezi cele mai bune suplimente pre-antrenament).