Despre antrenamente se vorbeste mult, iar miturile nu lipsesc din discutiile despre exercitiile fizice pe care le realizezi in sala de antrenament.

Demonteaza miturile, fii mai intelept si mai puternic! 

Fitnessul are miturile sale. Ai auzit, probabil, vorbindu-se despre teoria ca abdomenele zilnice favorizeaza aparitia celor 6 patratele, nu? Dar despre baiatul care si-a fracturat rotula dupa o singura genuflexiune? Cu totii ne-am lasat oarecum influentati de aceste mituri de-a lungul anilor desi ele nu au fost dovedite. Meriti ceva mai bun!

Pentru a te ajuta sa deosebesti miturile de realitate, 2 atleti profesionisti, Steven Lopez si Nikki Walter, care le-au vazut si auzit pe toate in materie de mituri despre fitness, desfiinteaza cele mai cunoscute legende legate de acest subiect.

Mitul 1: Daca vrei un abdomen cu patratele, trebuie sa faci multe abdomene

Daca faci parte din acea categorie de bodybuilderi care crede ca un abdomen sculptat, cu 6 patratele, se obtine numai facand abdomene, te inseli. Nici cele mai bune exercitii care vizeaza in mod direct abdomenul nu te vor ajuta sa obtii un abdomen sculptat, pentru ca acestea sunt menite sa intareasca muschii, dar nu te scapa si de grasimea ce-i acopera. Asta nu inseamna ca abdomenele nu sunt folositoare, dar daca vrei un abdomen bine definit, iti trebuie mai mult de atat.

"Cu totii avem abdomen si faptul ca unora li se vad patratelele depinde de procentajul de grasime corporala pe care fiecare persoana il are", explica Lopez. Tot el spune ca doar atunci cand tii regim si iti antrenezi tot corpul, muschii devin vizibili. "Drumul catre cele 6 patratele este alcatuit dintr-un program de exercitii bine stabilite in combinatie cu o dieta saraca in calorii".

Deci, ideea ca poti arde grasimea dintr-o anumita zona de pe corp facand exercitii care vizeaza doar acea zona este un mit stupid, care nu se poate indeplini indiferent ce faci. Cine crede ca poate da burta jos facand abdomene habar nu are despre ce vorbeste.

Corpul uman poate sa arda grasimea doar in ansamblu, de pe tot corpul. Insa, de unde exact o sa dispara grasimea prima data, e determinat genetic. La fel ca si atunci cand se depune. Unii depun grasime multa in jurul burtii, altii o depun prima oara pe picioare.

Asadar, abdomenele sunt benefice si au rostul lor, dar daca nu scapi de grasimea abdominala, nu ti se vor vedea patratelele.

Mitul 2: Exercitiile intense de cardio sunt necesare in arderea grasimilor

Un antrenament cardio este binevenit oricand... Dar daca vrei sa arzi grasimile, trebuie sa stii ca acest tip de antrenament nu este suficient, decat daca esti deja slab si vrei sa mai slabesti.

Lopez sustine ca jumatate dintre persoanele care vor sa slabeasca reusesc acest lucru doar tinand dieta si avand un program de antrenament bine stabilit. Potrivit acestuia, exercitiile cardio sunt mai potrivite pentru cei care se pregatesc intens pentru participarea la o competitie, ajutandu-te sa scapi de ultimele straturi de grasime.

Pana atunci, s-ar putea sa ai mai multe rezultate daca imbini sedintele cardio cu antrenamentele pentru greutatea corporala.

Mitul 3: Trebuie sa renunti la viata sociala daca vrei sa slabesti

Nu, nu trebuie sa renunti la viata sociala si nici la iesirile in oras daca vrei sa slabesti. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti educi inconstientul in asa fel incat sa stie din start ce-i trebuie si ce nu. Nu se poate sa vrei sa-ti satisfaci toate poftele si sa vezi si rezultate in acelasi timp. Deci, ce ar trebui sa alegi?! Odata ce ai inceput sa vezi rezultatele unei diete echilibrate combinata cu antrenamente intense, intrebarea de mai sus nici nu ar trebui sa-si mai aiba rostul. Ar fi pacat sa pierzi tot ce ai obtinut doar pentru ca nu stii sa refuzi cand ti se serveste ceva de mancare sau ca nu stii cat inseamna "o bucatica". Atunci cand vrei sa renunti, aminteste-ti de ce ai inceput.

Iesi in oras, fii sociabil, distreaza-te, dar nu te rasfata prea des. Nu uita ca nimic durabil in timp nu se construieste usor, dar se poate distruge oricand.

Cel mai bine este sa eviti sa mananci in oras si sa incerci sa-ti prepari singur mancarea. Atunci cand gatesti pentru tine, stii exact ce ingrediente sa adaugi si in ce cantitate sa le folosesti. De cele mai multe ori, atunci cand mananci in oras, mancarea vine in portii duble sau chiar triple, si chiar si asa-zisa mancare "sanatoasa" poate contine de multe ori sosuri, uleiuri, maioneza si alte ingrediente inutile si bogate in calorii. Cel mai bine este sa detii controlul absolut asupra meselor tale zilnice.

Zaharul este adaugat peste tot: in cocktailuri, sucuri, dulciuri, in ceaiurile indulcite, freshuri, cafea si alte bauturi. Nu spun sa nu consumi nimic din bauturile enumerate mai sus, dar asa cum am mentionat mai inainte, este bine sa te autodisciplinezi, adica sa le consumi in cantitati mici si nu des.

Mitul 4: Genuflexiunile cu haltera provoaca dureri la nivelul genunchilor

Ideea in sine a speriat multi bodybuilderi, in special pe cei care nici nu agreeaza exercitiile de acest gen. De-a lungul timpului, insa, s-a dovedit ca genuflexiunile cu haltera sunt cele mai eficiente exercitii deoarece implica mai multa miscare decat exercitiile cu extensiile pentru picioare, de exemplu. Miscarile multiple, cele realizate in timpul genuflexiunilor cu haltere, determina eliberarea de hormoni, ce contribuie la dezvoltarea masei musculare, cum ar fi testosteronul si hormonul de crestere.

In timp, vei intelege ca cele mai dificile miscari sunt cele care ofera cele mai bune rezultate. In loc sa le excluzi, integreaza-le in programul tau regulat de antrenament si executa-le imediat ce ai inceput, inainte sa obosesti. Nu este nevoie sa folosesti din prima greutati grele. Poti incepe mai intai cu greutati usoare, dupa care sa adaugi greutate, treptat.

Mitul 5: Aparatele sunt mai eficiente decat greutatile

Majoritatea sportivilor cred ca atunci cand lucrezi cu aparatele esti mai in siguranta decat atunci cand tii greutatile cu propriile maini. De ce ai crede asta? Da, este poate mai putin probabil sa-ti ranesti genunchii atunci cand faci exercitii cu extensiile pentru picioare decat atunci cand faci genuflexiuni cu haltera. Dar cu siguranta iti antrenezi si mai putin corpul atunci cand folosesti extensiile. Asa cum am mentionat mai sus, exercitiile cu haltera antreneaza mai multe grupe de muschi in acelasi timp, determinandu-i sa lucreze impreuna. Un aparat ca cel de extensii pentru picioare iti lucreaza un muschi sau doi. Exercitiile cu haltera sunt o simfonie, cele cu extensii sunt un solo.

"Desigur ca aparatele au rolul lor intr-un antrenament, dar ele reprezinta doar o parte din acesta. Pentru un antrenament eficient trebuie sa le imbini pe toate", spune Lopez, deoarece fiecare tip de exercitiu antreneaza in mod diferit grupele musculare.

Mitul 6: Suplimentele nutritive se folosesc doar pentru cresterea masei musculare

Suplimentele nutritive nu sunt dedicate doar celor care au deja masa musculara sau celor care isi doresc cu ardoare sa si-o mareasca.

Este adevarat ca ideea de a lua suplimente ii poate speria pe cei care nu au incercat niciodata asa ceva insa, un shake cu proteine te poate ajuta oricand sa-ti iei doza zilnica de proteine de care are nevoie organismul tau si desigur, scade durata de refacere a organismului dupa un antrenament intens. Un supliment pre-antrenament iti poate oferi energia de care ai nevoie pentru un alt set de repetari sau exercitii pe care nu ai putea sa le faci altfel.

"Merita sa cauti si sa citesti informatii despre suplimente. Sa stii nu doar ce sa iei, ci si cand sa iei si cum te ajuta suplimentele sa-ti atingi telurile, asta este cheia succesului". Cauta intotdeauna suplimentele cu etichetele la vedere, astfel ca tu sa poti vedea intotdeauna ingredientele, dar si fiecare gramaj. Asa vei putea fi intotdeauna sigur ca nu consumi nimic periculos sau daunator.

 

Sursa: bodybuilding.com