Indiferent de sezon, alimentatia iti poate fi “prieten” sau “dusman”.

In sezonul rece, organismul devine mai slabit si mai lipsit de vlaga, iar acest lucru se datoreaza unei alimentatii sarace in fructe si legume.

Macronutrientii – proteine, carbohidrati si grasimi – nu sunt singurii nutrienti de care organismul are nevoie. In aceeasi masura, trebuie sa acorzi o importanta deosebita si micronutrientilor. Vitaminele si mineralele nu doar ca sunt esentiale pentru un stil de viata sanatos si un sistem imunitar imbunatatit, dar ajuta si la optimizarea nivelului de energie.

Alimentele bogate in micronutrienti includ fructele si legumele, de care nu ducem lipsa tocmai acum. Toamna apar alimentele de sezon cu un continut ridicat de vitamine si minerale. Pentru asta noi iti propunem cateva legume si retete ce te vor ajuta sa obtii un nivel de energie ridicat pe tot parcursul zilei.

Sfecla rosie

Studiile arata ca sfecla rosie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism ce protejeaza ficatul. Continutul ridicat de vitamina C, acid folic, fibre si potasiu, fac din sfecla leguma ideala pentru sportivi, potasiul fiind totodata electrolitul cheie in cazul contractiilor musculare.

Datorita abilitatii sale de a amplifica livrarea de oxigen si nutrienti catre muschi, sfecla imbunatateste semnificativ performanta tuturor celor care o consuma.

 

Mod de preparare: Cauti ceva mai savuros decat suc de sfecla rosie? Incearca sfecla la cuptor. Se taie cubulete, dupa care se stropeste cu putin ulei de masline si se condimenteaza cu sare si cimbru uscat. Se baga la cuptorul preincalzit pret de 10-20 minute.

Dovleacul 'Winter Squash'

Dupa denumire poate nu va spune prea multe, dar cu siguranta i-ati vazut in supermarket mai ales la inceput de toamna. De fapt, acesti dovlecei apar toamna timpuriu si sunt o sursa importanta de vitamina A, vitamina C, magneziu, potasiu si fibre dietetice. In ceea ce priveste beneficiul nutritional, acest tip de dovleac are un continut ridicat de pectina. Pectina este o fibra solubila ce joaca un rol pozitiv in reglarea nivelului de glucoza in sange, lucru ce ar putea sa va ajute in sustinerea nivelului de energie pe o durata mai lunga de timp.

 

Mod de preparare: Semintele de dovleac sunt cele pe care le vei consuma. Dupa ce le scoti din dovleac, se spala si se usuca, dupa care se pun la cuptor cu putin ulei de masline si sare. Se prajesc timp de 15-18 minute.

Bostanul

Dovleacul autohton sau bostanul are toate motivele pentru a intra in alimentatia ta. Reprezinta o sursa buna de fibre, vitamina A, vitamina B si selenium.

 

Mod de preparare: Dovleacul este un ingredient folosit de mai toti bucatarii, pe care il poti consuma pana la ultima bucatica. Se separa semintele si se goleste miezul, iar coaja se serveste fie sub forma de supa crema, ori se coace la cuptor sau poti opta pentru una dintre cele mai delicioase prajituri cu dovleac. Semintele de dovleac nu se vor arunca, ci se vor usca si se vor praji la cuptor. Acestea ajuta la reglarea colesterolului si ofera energie organismului, prin continutul de triptofan, un aminoacid important in producerea serotoninei.

 

Tu ce alte legume mai consumi toamna?