Antrenamentul cu greutati si o dieta bazata pe mancare (NU infometare), sunt elementele cheie atunci cand doresti sa arzi grasimi.

Da! Suna putin a SF, dar in cele ce urmeaza iti vom explica si care e secretul.

Industria fitness ne baga mereu pe gat programe de slabit, diete drastice, care oricum sunt imposibil de urmat. De altfel, cu totii am fost invatati ca pentru a slabi trebuie sa obtinem un deficit caloric. Total de acord!

Caloriile ingerate trebuie sa fie cantitativ mai mici decat caloriile eliminate. Iar acest lucru se poate obtine prin consum scazut de alimente sau prin mai multe antrenamente (o combinatie dintre cele doua este ideala).

Drept rezultat, foarte multi barbati, ca despre ei vorbim, se focuseaza pe programe de antrenament extrem de solicitante si diete agresive – continut scazut de carbohidrati, fara gluten si shake-uri pe baza de acai berry. Acest tip de program functioneaza insa, nu functioneaza pe termen lung. Cat de mult poti supune organismul unui program atat de drastic?

Ceea ce functioneaza cu adevarat, pe termen lung, nu sunt programele focusate pe slabire, ci acele programe ce se orienteaza catre pastrarea masei musculare.

In fond, acesta este obiectivul tau: sa pastrezi cat mai multa masa musculara posibil. O masa musculara dezvoltata te va ajuta si sa arzi cat mai multe calorii.

Ti se pare cunoscut urmatorul scenariu? Te apuci de un program bine stabilit pentru arderea grasimilor. Slabesti considerabil, dar in acelasi timp pierzi si o cantitate mare de masa musculara. Ajungi sa te simti slab, fara energie, iar starea asta se datoreaza programului agresiv la care ai supus organismul.

Cum altfel sa scapi de kilogramele in plus?

Nimeni nu spune ca daca mananci aiurea si fara cap vei slabi. In mod categoric, ideea ca in organism trebuie sa existe un deficit caloric este cat se poate de adevarata.

Dar mai important decat orice este antrenamentul pe care-l alegi in lupta cu kilogramele. O rutina de exercitii ce incurajeaza utilizarea antrenamentelor pe baza de circuit, densitate, super seturi, triseturi sau orice antrenament care iti face organismul sa simta ca a muncit din greu si ca nu iti vei ura viata pentru urmatoarele 30-45 minute, este abordarea care te va face sa vezi rezultate pe termen lung.

Dieta are si ea importanta. Dar atunci cand oamenii se focuseaza numai pe nutritie, pierd din vedere alte aspecte importante ale unui plan de antrenament functional.

Asa cum explica cercetatorul Dr Brad Dieter pe blogul sau Science Driven Nutrition:

“Exercitiile induc o serie intreaga de schimbari ce ofera beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, precum: imbunatatirea functiei cardiace, imbunatatirea metabolismului muscular, o flexibilitate metabolica avansata, cresterea ratei metabolice de repaus, scaderea frecventei cardiace in moment de repaus, cresterea densitatii osoase, si multe altele. Dietele nu garanteaza toate aceste rezultate.”

Mai mult decat atat, antrenamentele de forta clasice trebuie sa constituie o prioritate pentru a-ti pastra masa musculara, chiar si atunci cand scopul principal este pierderea kilogramelor in plus.

Ce inseamna acest lucru?

Exercitii ce au la baza miscarile complexe multiple precum, genuflexiunile, indreptari cu bara, impins la piept cu replici repetate (3 pana la 6 repetari) sunt recomandate a fi incluse in rutina fiecaruia. Prin aceste exercitii corpul tau este solicitat sa pastreze din masa musculara si mentine nivelul de rezistenta.

In schimb, antrenamentele de forta mult mai drastice, ce solicita muschii pana la epuizare, tind sa tinteasca mai mult capacitatea de anduranta.

Ambele abordari sunt importante. Cu toate acestea, exercitiile bazate pe repetari mai scazute si menite sa mentina masa musculara, tind sa fie ignorate complet atunci cand ne gandim la strategii de pierdere a grasimilor.

In plus, programele drastice de slabire (aici ne referim mai mult la dieta) tind sa fie abuzate si te trezesti in final intr-un cerc vicios, care nu ajunge sa iti faca decat mai mult rau.

Asa cum Dr Brad Dieter puncteaza, “majoritatea oamenilor s-ar simti mult mai bine daca s-ar hrani eficient si s-ar folosi de alimentele ingerate pentru a-si maximiza formarea in cresterea nivelului de forta, putere, echilibru, rezistenta si conditionare, dupa care sa se foloseasca de cicluri scurte si inteligente de dieta pentru a slabi eficient.”

Este extrem de dificil sa mentii rezistenta, forta si sa pastrezi masa musculara atunci cand deficitul de calorii este prea ridicat si pe o perioada prea lunga de timp. Aceasta abordare, pe termen lung, se poate intoarce impotriva ta , intrucat multe persoane neglijeaza importanta nutritiei si ignora complet beneficiile unei alimentatii sanatoase.

In concluzie:

  1. Exercitiile mai putin solicitante dar foarte bine focusate pe ceea ce doresti sa obtii reprezinta cheia in lupta cu kilogramele.
  2. Dietele, in special cele create pentru slabire, ar trebui adoptate pe termen scurt si orientate pe efort. NU transforma dieta intr-un razboi cu tine insuti pe termen lung.

 

Sursa: menshealth.com (articol scris de Tony Gentilcore – specialist pe rezistenta si conditionare)