Exista persoane care se ingrasa desi mananca putin si, la polul opus, persoane care isi doresc sa ia in greutate, dar nu reusesc, oricat de mult ar manca.

Aceste situatii exista din cauza faptului ca metabolismul este diferit, de la un individ la altul. Studiile au aratat ca anumiti indivizi sunt progaramati genetic in asa fel incat sa produca o oxidare mai rapida si de aceea au nevoie de un consum mai mare de proteine. Altii, dimpotriva, sunt programati sa produca o oxidare mai lenta si de aceea au nevoie de o alimentatie bogata in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi si saraca in proteine. Nu exista un model de alimentatie care sa se potriveasca tuturor indivizilor. Insa exista numeroase modele si fiecare le poate incerca pana il gaseste pe cel care se potriveste cel mai bine.

Proteinele sunt responsabile de buna desfasurare a multor procese din organism. Aportul caloric zilnic trebuie sa fie alcatuit in proportie de 20% din proteine. O dieta bogata in proteine  contribuie la mentinerea unei senzatii de satietate pentru o mai lunga perioada de timp. O astfel de dieta joaca un rol important in mentinerea masei musculare iar daca o completam cu cateva ore de efort fizic sustinut in fiecare saptamana, vom ajunge sa dobandim mult mai repede silueta mult visata.

Ca orice tip de dieta, si cea bazata pe consumul de proteine trebuie respectata intocmai pentru a obtine cele mai bune rezultate. Astfel, mesele principale ale zilei trebuiesc luate la ore fixe. Mancarea nu trebuie preparata folosind grasimi sau sare in exces. De asemenea, trebuiesc evitate prajelile. Modul ideal de preparare al alimentelor este prin fierbere sau la cuptor.Cand vorbim despre dieta bogata in proteine, nu este obligatoriu ca portiile sa fie alcatuite in cantitati fixe. Este, insa, obligatoriu, ca pe langa proteine, sa fie incluse in dieta si legume, care vor asigura organismului aportul necesar de fibre. Ca in cazul oricarei diete, si in dieta bogata in proteineconsumul unei cantitati cat mai mari de apa este foarte important pentru eliminarea toxinelor din organism.

In timpul dietei pe baza de proteine, se reduc considerabil depozitele de grasimi. Eliminarea grasimilor din organism ca urmare a dietei poate conduce la aparitia unor senzatii de ameteala, dureri de cap sau chiar probleme renale.

Acest tip de dieta nu se adreseaza tuturor categoriilor de persoane. De exemplu, este contraindicat celor care sufera de afectiuni renale, cardiace ori hepatice dar si celor bolnavi de diabet.

O astfel de dieta trebuie urmata pe o perioada de maxim 3 luni. Apoi, se va incerca, pe cat posibil, urmarea unui stil alimentar sanatos, fara consumarea alimentelor bogate in grasimi sau zahar. Cei care se decid sa urmeze aceasta dieta trebuie sa excluda in totalitate si alcoolul din alimentatie.

Lasand la o parte avantajele incontestabile ale acestei diete, este absolut necesar ca inainte de a o urma sa cerem sfatul medicului. Acesta ne va recomanda un set de analize si, in functie de rezultatele acestora,  va recomanda dieta adecvata profilului nostru fiziologic.