Pentru a obtine performanta si rezultate pe masura asteptarilor, cateva reguli de baza te vor ajuta sa te antrenezi mai eficient.

Cat de bine te antrenezi si cat de eficiente sunt exercitiile pe care le realizezi de fiecare data la sala? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru ca rezultatele sa apara? 

1. Incepe antrenamentul cu exercitiile care nu-ti plac

Majoritatea sportivilor au cateva exercitii preferate pentru fiecare parte a corpului, si prefera sa le faca doar pe acelea. Exercitiile dificile, complexe, si solicitante, ce necesita un efort mai mare din partea celui care le executa, de cele mai multe ori lipsesc din aceste antrenamente, pentru ca oamenii nu le agreeaza.

Spre exemplu, sportivii incepatori care prefera sa-si lucreze picioarele, evita genuflexiunile cu haltera, dar prefera in schimb sa lucreze cu extensiile pentru picioare. Dar te-ai intrebat oare care exercitiu este mai eficient? Raspunsul e simplu: de-a lungul timpului, s-a dovedit ca genuflexiunile sunt mai eficiente deoarece implica mai multa miscare decat exercitiile cu extensiile pentru picioare. Miscarile multiple, cele realizate in timpul genuflexiunilor cu haltere, spre exemplu, determina eliberarea de hormoni ce contribuie la dezvoltarea masei musculare, cum ar fi testosteronul si hormonul de crestere. In timp, vei intelege ca cele mai dificile miscari sunt cele care ofera cele mai bune rezultate. In loc sa le excluzi, integreaza-le in programul tau regulat de antrenament si fa-le imediat ce ai inceput, inainte sa obosesti.

2. Evita rutina

Daca esti acel tip de sportiv care se antreneaza executand aceleasi miscari, acelasi numar de repetari, facand aceleasi exercitii in fiecare zi, trebuie sa stii ca organismul tau are nevoie de varietate.

Nutritia echilibrata si antrenamentele intense determina masa musculara sa se dezvolte, pentru a deveni mai puternica si mai mare decat inainte, dar asta nu te ajuta cu nimic daca organismul tau nu progreseaza. Probabil ai fost in situatia in care, chiar daca mancai la fel de sanatos si executai aceleasi miscari ca la inceput, corpul tau a inceput sa stagneze. Acest lucru este datorat faptului ca, in timp, organismul se obisnuieste cu impactul antrenamentelor si astfel nu mai reactioneaza la efort. Pentru a evita acest lucru trebuie sa variezi exercitiile, sa adaugi mai multa greutate, sa faci mai multe repetari sau sa scazi din timpul de odihna pe care ti-l acorzi intre seturile de exercitii. Asadar, daca nu vrei ca organismul tau sa stagneze, evita rutina! Alterneaza exercitiile din antrenamentul obisnuit cu alte exercitii si alte tehnici.

3. Rezistenta nu forta!

Majoritatea celor care ridica greutati tind sa foloseasca cele mai grele tehnici/echipamente atunci cand executa un exercitiu. Acest lucru este o greseala! Nu te gandi ca daca ridici greutati mai mari, ai sa obtii rezultate fabuloase. Potrivit unui studiu realizat pe doua grupe de sportivi, se pare ca grupa care executa exercitiile in mod normal, a avut un randament mai mare decat cei care complicau fiecare exercitiu. Motivul ar fi acela ca un exercitiu de ridicare, executat cu greutati potrivite, fara sa-ti epuizezi si sa-ti fortezi corpul, ajuta mai mult decat un set de exercitii executate intr-o maniera complicata, cu greutati grele. Acest fapt a demonstrat astfel ca rezistenta este cea care ajuta la dezvoltarea masei musculare si nu forta cu care ridici. Folosind greutatile potrivite ii oferi astfel organismului stimulii adecvati pentru cresterea fortei.

4. Incearca exercitii noi

Nu este greu sa identifici exercitii noi pe care poate ti-ar place sa le incerci, insa, inainte sa incerci altele, poti schimba echipamentul sau pozitia corpului atunci cand lucrezi la cele pe care le faci deja. Chiar si cateva schimbari minore te pot ajuta sa-ti antrenezi mai bine musculatura si astfel sa iesi din rutina.

5. Antreneaza-te cu cap!

Arnold Schwarzenegger este probabil modelul multor bodybuilderi datorita faptului ca are o masa musculara foarte bine dezvoltata. Trebuie insa sa intelegi ca acest lucru nu se obtine peste noapte, si nici nu este nevoie sa ridici doar greutati pentru a-ti defini si mari musculatura. Marirea masei musculare este favorizata de tehnicile avansate de antrenament si de varietatea acestora. Din acest motiv, cel mai eficient exercitiu pentru incheierea antrenamentului este acesta, cu ridicari. Poti incepe mai intai sa lucrezi cu halterele grele, executand miscari rapide, dupa care sa reduci ritmul, astfel incat miscarile sa devina moderate. Executat la inceputul antrenamentului, cand oboseala nu este inca instalata in corp, acest tip de exercitiu poate favoriza aparitia tensiunii musculare.

 

sursa: bodybuilding.com