Respiratia in timpul antrenamentelor este importanta din doua mari puncte de vedere, cel al sanatatii si cel al eficientei antrenamentelor.


Culturile orientale considera procesul respiratiei ca fiind un veritabil schimb de energii, in timp ce psihologii considera acest act unul menit sa asigure o legatura intre individ si mediul inconjurator.


Toata lumea stie, din proprie experienta, rolul unei respiratii corecte, mai ales atunci cand lansam corpului nostru provocarea unui efort deopotriva intens si de lunga durata. Desi face parte din rutina noastra zilnica, trebuie sa recunoastem ca multi dintre noi nu acorda respiratului importanta cuvenita.


Din pacate, natura profesiilor din ziua de astazi oblige fiecare individ la o postura corporala incorecta . Astfel apar durerile de spate, circulatia perfiferica deficitara si alte asemenea afectiuni associate.Respiratia corecta face, fara indoiala, parte din reteta succesului antrenamentului nostrum.


O postura si o respiratie corecte sunt aliati de nadejde pentru ca antrenamentele sa fie mai eficiente, mai usor de executat si mai sigure pentru sanatatea noastra. Tesuturile se oxigeneaza mult mai bine si astfel, economisim energie.
Deoarece sistemul respirator si cel cardiovascular se afla intr-o stransa legatura, o respiratie corecta in timpul exercitiilor fizice este cu atat mai importanta.
Desi este un proces involuntar, respiratia are nevoie si de contributia altor structuri anatomice, precum muschii abdominali, cutia toracica si diafragma.


Antrenorii recomanda ca respiratia in timpul exercitiilor fizice sa se faca in felul urmator:

 

  • Inspiratia sa se faca atunci cand corpul este relaxat si ne pregatim pentru urmatoarea miscare ori pentru urmatorul exercitiu;
  • Expiratia sa aiba loc atunci cand se executa miscarea ori exercitiul, deci cand efortul atinge intensitate maxima;

 

Ideal este ca in timpul exercitiilor fizice respiratia sa se faca pe nas, pentru ca astfel ne protejam corpul de toxine si bacterii. De asemenea, daca aerul ajunge in organism pe cai nazale, se va incalzi si astfel vom fi protejati de boli specifice (pneumonii, viroze, tuse ori bronsite).


Pentru ca antrenamentele sa fie pe deplin eficiente, exercitiile nu se vor face retinand respiratia atunci cand muschii se contracta si, deci, efortul este la cote maxime. In caz contrar, vom obosi mai repede iar circulatia sangelui va avea de suferit. Este de la sine inteles, deci, ca antrenamentul nu va putea dura nici macar 20 de minute.


De aceea, pentru amatorii de miscare fara prea multa experienta, un antrenor poate fi de un real folos. Acesta poate atrage atentia asupra modului gresit de a respire. O respiratie corecta garanteaza o rezistenta mare la efort si sporirea fortei.

respiratia in timpul antrenamentelor


Potrivit ultimelor studii, pe durata antrenamentelor, creierul solicita sistemul respirator sa lucreze la o capacitate sporita pe durata antrenamentelor, pentru a putea sa alimenteze muschii cu oxigenul necesar. Conditia obligatorie pentru o respiratie corecta este relaxarea intregului organism. Nimeni nu poate respire incordat.


Indiferent de tipul antrenamentului pe care il facem, trebuie sa ne amintim mereu de faptul ca respiratia este cea mai importanta functie vitala si, in consecinta, nu trebuie neglijata. O respiratie incorecta se traduce printr-o alimentare deficitara cu oxigen a organismului si, implicit, prin incetinirea functiilor acestuia. Astfel, apar starile de oboseala, insomniile si chiar lipsa poftei de mancare.