Cerintele nutritionale ale organismului sunt foarte importante pentru fiecare persoana, dar in mod special pentru cei care practica mult sport.

Alimentatia constituie un factor important in regimurile celor care urmeaza un program bine structurat si organizat de exercitii. Aportul zilnic de proteine, grasimi, glucide, apa, minerale si vitamine pot determina formarea unui corp sanatos si frumos.

 

Cea mai importanta sursa de energie pentru sportivi o constituie carbohidratii. Carbohidratii sunt formati din molecule simple si se gasesc atat in alimentele de origine vegetala (marea majoritate) cat si in alimentele de origine animala (intr-un procent mai mic). Acestia se impart 2 tipuri: carbohidrati simpli (sunt procesati rapid in organism: alimentele procesate, zahar, lapte etc) si carbohidrati complecsi (sunt procesati mai greu insa contin fibre solubile si insolubile, ambele utile organismului: fasole, spanac, orz, orez brun etc.).

Pe langa carbohidrati, mai intalnim ca surse de energie proteinele si grasimile. Proteinele reprezinta baza din care sunt compuse celulele si tesuturile corpului, formand 20% din structura organismului. Prin consumarea constanta de proteine, ajutati organismul sa formeze cantitati suficiente de aminoacizi, care sunt utilizati ulterior pentru a forma noi lanturi proteice. Proteine pot proveni din diverse surse ca: cele animale, carnuri rosii sau albe, oua, peste. produse vegetale (legumele), produse lactate, semintele sau fructele uscate.

Grasimile sunt substante hranitoare foarte importante si servesc ca depozit de energie. Acestea se clasifica in : grasimi saturate (se gasesc in carnea de vaca, de oaie sau porc, smantana, branzeturi, unt, prajituri), grasimi mononesaturate (se gasesc in fructele uscate, peste oceanic, ulei de masline, de arahide si masline) si grasimi polinesaturate (se gasesc in pestele oceanic, seminte, ulei de floarea-soarelui, susan, fructe uscate).

Vitaminele sunt indispensabile pentru viata, existand doua tipuri: hidrosolubile (care se dizolva in apa - B1,B2,B12) si liposolubile (care se dizolva in grasimi - A,D.E si K). Pentru a asigura o ratie normala de vitamine, este necesara o alimentatie echilibrata si diversificata.

Pe langa vitamine, mai avem si mineralale care formeaza aproximativ 4%  din tesuturile umane. Principalele minerale sunt: magneziul, potasiul, calciul, sodiul, fierul, zincul, cuprul, sleeniul, fluorul si iodul.  Acestea au un rol important in controlul metabolismului si la functionarea corecta a tesuturilor organismului.

 

Cerintele organismului depind in functie de varsta, stilul de viata, tipul activitatii pe care o desfasurati si starea generala de sanatate. Pentru o greutate ideala dar si un corp frumos, atat activitatea fizica cat si alimentatia joaca un rol foarte important. Aportul de energie adus prin alimente sau suplimente, trebuie sa acopere consumul de calorii al sportivului.