Exercitiile pentru abdomen sunt cele mai des intalnite si practicate dar nu conteaza cantitatea lor ci calitatea si corectitudinea.

Un abdomen bine lucrat sau cu "patratele" nu inseamna doar antrenamente intense pentru aceasta categorie de muschi ci si un regim alimentar corect.  In cazul unui abdomen plat alimentatia conteaza aproximativ 70% iar exercitiile doar 30%.


CRUNCH:
Crunch-ul este cel mai popular exercitiu pentru abdomen. Se lucreaza din culcat dorsal si consta in ridicarea trunchiului din plan orizontal sau declinat. Picioarele raman fixe sub suportul pentru picioare sau pot fi tinute de partenerul de antrenament. Pentru a solicita si muschii oblici poti duce alternativ cotul catre genunchiul opus.

CRUNCH CU PICIOARELE INTINSE:
Se lucreaza din culcat dorsal, cu picioarele ridicate si cat mai intinse, talpile trebuie sa fie orientate spre tavan. Ridica trunchiul si incearca sa atingi varfurile picioarelor cu degetele de la maini. Incearca sa mentii o secunda sau doua dupa care revino usor la forma initiala.

APLECARI LA SCRIPETE:
Este un exercitiu foarte bun pentru muschii abdominali superiori. Se poate lucra stand in picioare cu fata la scripete si departat cam la 1 metru de baza acestuia, sau din genunchi. Se prinde manerul cu priza ingusta, de preferat funia, tinand antebratele lipite de cap si trageti in jos curband coloana. Miscarea trebuie facuta incet, solicitand muschii abdominali pentru ridicarea greutalilor la coborarea trunchiului. 

RIDICARI DE GENUNCHI PE BANCA ORIZONTALA:
Se lucreaza din sezut pe o banca orizontala simpla. Aseaza-te pe marginea bancii, cu picioarele pe sol si putin flexate. Lasa-te putin pe spate pana cand se formeaza un unghi de 45-60 de grade intre trunchi  si planul bancii. Pentru o mai buna stabilitate prinde-te cu palmele de marginea din spate a bancii, astfel incat mainile sa fie in spatele coapselor. Mentinand picioarele apropiate si putin flexate, ridica-le aducand genunchii spre piept pana cand copsele ating usor abdomenul. Pentru a mentine tensiunea la nivelul abdomenului, lasa picioarele sa coboare pana aproape de sol, dupa care repeta miscarea.

RIDICAREA PICIOARELOR IN ECHER DIN ATARNAT:
Este un exercitiu foarte solicitant pentru partea inferioara a abdomenului. Se lucreaza din atarnat la bara de tractiuni, mentinand picioarele intinse incearca sa le ridici pana la 90 de grade. Revenirea se face cat mai usor si incearca sa eviti balansul in timpul exercitiului pentru a nu reduce tensiunea abdominala. Pentru a ingreuna putin exercitiul, poti ridica picioarele deasupra capului, pana cand tibiile aproape ating bara de sustinere.