Fara suplimentele nutritive potrivite, atletii vegetarieni se pot gasi in ipostaza de a fi in dezavantaj fata de cei care consuma carne.

Nu este un secret faptul ca un aport ridicat de proteine este crucial pentru a construi o masa musculara bine definita si, daca dieta unui atlet este saraca in proteine, atunci acesta trebuie sa puna accent pe obtinerea nutrientilor din alte surse. De exemplu, dieta unui vegetarian este aproape lipsita de Creatina si Beta ­Alanina, care sunt in fapt, "stalpii de rezistenta" in construirea unei mase musculare bine definita.

De altfel, una din cele mai mari prejudecati in ceea ce priveste alimentatia vegetariana este ca nu ajuta la formarea si cresterea musculaturii. Nimic mai gresit! Exista foarte multi bodybuilderi vegetarieni care au atins performante de neimaginat. 

Asadar, nu trebuie sa iti faci griji! Exista solutii! Sportivii vegetarieni pot folosi anumite suplimente pentru a echilibra balanta si a inlocui lipsurile din dieta lor alimentara. Iata cateva propuneri:

1. Pudra proteica vegetariana

Atunci cand ai o dieta vegetariana, sa ii oferi organismului aportul necesar de proteine poate fi o adevarata provocare. Si cum majoritatea plantelor, exceptie facand soia si planta denumita popular "Talpa gastii" (Quinoa),nu contin toti cei 9 Aminoacizi esentiali de care corpul tau are nevoie, optiunile tale sunt foarte limitate.

Desigur ca poti incerca sa iti iei cantitatea de proteine necesara din consumul de orez sau fasole dar, de cele mai multe ori, nu este suficient.

Iti recomandam sa incerci o pudra proteica pe baza de soia sau o pudra proteica pe baza unui amestec de plante, pentru a putea sa iti construiesti o masa musculara bine definita.

                                          

2. Aminoacizii cu lant ramificat

Aminoacizii cu lant ramificat (BCAA) constituie 3 dintre Aminoacizii necesari organismului (leucina, valina si izoleucina). Acesti Aminoacizi nu iti afecteaza ficatul si se depoziteaza direct la nivelul muschilor, oferind forta, anduranta si o crestere in masa a acestora.

Este benefic pentru tine sa consumi acesti aminoacizi din mai multe motive:

  • aminoacizii BCAA sunt primii care se epuizeaza din organism in timpul antrenamentelor intense.
  • studiile stiintifice au demostrat ca acestia, in special Leucina, declanseaza cresterea in volum a masei musculare.
  • ofera un plus de energie organismului, inlatura oboseala si creste nivelul de anduranta in timpul antrenamentelor intense.

3. Creatina

Creatina se obtine in mod normal din consumul de carne si, desi si organismul uman genereaza creatina, s-­a constatat faptul ca persoanele cu o dieta vegetariana au deficit de creatina in organism. Pentru a acoperi acest deficit este recomandat sa consumi 5g/zi dintr­-un supliment pe baza de creatina.

Suplimentele pe baza de creatina au efecte pozitive asupra cresterii masei musculare, asupra cresterii fortei si asupra sanatatii organismului in general.

4. Beta­ Alanina

Beta­ Alanina se obtine de asemenea din consumul de produse de origine animala si are urmatoarele beneficii:

  • creste anduranta la antrenamente intense;
  • ajuta la dilatarea vaselor de sange;
  • ajuta la arderea grasimilor si la cresterea masei musculare.

Se recomanda administrarea unui supliment pe baza de beta alanina in fiecare zi. Doza uzuala este de 3­6g/zi, impartita in 2­4 doze. Efectele beta alaninei in organism nu vor intarzia sa apara, mai ales in cazul antrenamentelor ce presupun realizarea de exercitii mai lungi de 60 secunde per repetare.

                                                

 

sursa: bodybuiding.com