Stii deja beneficiile antrenamentelor dar despre efectele secundare ce stii?

Antrenamentele fizice cresc nivelul de forta si anduranta al organismului, imbunatatesc functiile sistemului nervos, cresc calitatea somnului, imbunatatesc aspectul fizic al unei persoane si incetinesc procesul de imbatranire.

Cu toate astea, multi incepatori in lumea fitnessului sau chiar persoane cu experienta se confrunta cu efecte neplacute in urma antrenamentelor la sala, cauzate de un efort sustinut prea ridicat.

Daca esti incepator in ceea ce priveste antrenamentul la sala, 4fit iti dezvaluie la ce efecte secundare sa te astepti si cum sa le faci fata.

Atentie: orice antrenament la sala, in special daca sunteti supraponderali sau suferiti de anumite afectiuni, trebuie facut sub atenta supraveghere a unui antrenor si cu acordul medicului.

 

1) SPASME MUSCULARE

bUGtI3qO3SKPUkkb2BNSM2KUbY9RVM7jNJtPoi40


Motiv: spasmele musculare sunt cauzate de extenuare sau de un nivel scazut de electroliti.

Ce sa faci? Intotdeauna consuma apa in timpul antrenamentelor. De asemenea, poti alege sa consumi o bautura pentru cresterea nivelului de  electroliti, ce creste nivelul de forta si anduranta al organismului si il ajuta sa faca fata la efort fizic intens.

 

2) ITI CURGE NASUL SAU AI NASUL INFUNDAT

4J2KeU0MkYl59mZWoOYywRywtdrFTKFOdcbsqcVn

Motiv: activitatea fizica duce la dilatarea si contractia vaselor de sange la nivelul sinusurilor. Te poti confrunta cu Rinita (inflamatia acuta sau cronica a mucoasei nazale, caracterizata de nasul care curge) sau cu o alergie de sezon.

Ce sa faci? Antreneaza-te in sali care sunt dotate cu aer conditionat. Daca te antrenezi in aer liber, incearca sa stai departe de drumuri pentru a evita praful si poluarea provocata de autovehicule.

 

3) MANCARIMI

NMDPB0vvvFqSuX5nBT3AL0m_sowfrmWVspefqbP1

Motiv: activitatea sportiva imbunatateste functia cardiaca si face ca inima sa pompeze mai rapid sange in tot corpul si duce la dilatarea vaselor de sange si capilarelor. Acest lucru activeaza terminatiile nervoase, care trimit semnale creierului si pe care acesta le percepe ca mancarimi.

Ce sa faci? Mergi regulat la sala. Organismul tau se va obisnui iar pulsul crescut nu va mai provoca senzatia de mancarime la nivelul pielii.

 

4) IMPULSURI PENTRU DEFECARE

iajBzcniY_bEWY6e6SHQSx3yHNSSiIlSoFXwKx3q

Motivul: Contractia muschilor la nivelul picioarelor rezoneaza cu tractul gastro-intestinal si face ca toate organele sa "se trezeasca" si sa functioneza mai alert, inclusiv metabolismul. Acesta este un efect secundar pe care il experimenteaza in special cei care practica jogging.

Ce sa faci? Mananca cu 2 ore inainte de antrenament si incearca sa eviti mancarurile bogate in grasimi sau in fibre dietetice. De asemenea, nu uita sa iti faci incalzirea inainte de antrenament.

 

5) SENZATIA DE RECE LA NIVELUL ABDOMENULUI

1qXx4qhgIsme-YOsb7VY-z7MOgRJOH558pBTk2SC

Motivul: in timpul unui antrenament se gaseste o cantitate  mai mare de sange la nivelul musculaturii decat la nivelul organelor. Muschii produc o cantitate mare de caldura care este emisa prin piele si, din aceasta cauza poti experimenta senzatia de rece la nivelul abdomenului.

Ce sa faci? Aceasta este o reactie fiziologica normala care va disparea dupa ce ai incheiat antrenamentul.

 

6) GREATA

iXTBn6F5ik0jpIMiYLKE0a14rhqUoe1ORqX3UO2a

Motivul: in timp ce te antrenezi iti misti corpul destul de mult si pulsul creste, fapt ce poate afecta organele interne si tu sa te confrunti cu senzatia de greata.

Ce sa faci? Nu consuma o cantitate mare de fibre in zilele cand mergi la antrenament. Mai mult, incearca sa memorezi ce mancaruri iti provoaca aceasta senzatie si nu le mai consuma in zilele in care mergi la sala. Daca senzatia de greata este atat de intensa incat simti ca nu mai poti continua antrenamentul, ia o mica pauza, bea cateva  guri de apa si mananca o bomboana sau mesteca guma pentru a-ti ridica nivelul de glucoza din sange.

 

7) AMETEALA

hC7Zux9D9bMFWrMbYhM2pNYIL5T-Oeyt74i1UANj

Motivul: circulatia prea rapida a sangelui la nivelul picioarelor, supraincalzire sau oprirea brusca a unui exercitiu.

Ce sa faci? Nu uita sa iti faci incalzirea inainte de un antrenament si sa faci exercitii de  stretching la finalul antrenamentului. Te poti adihni si intre seturile de exercitii. Daca te simti foarte rau, pentru a evita posibile accidentari iti recomandam sa te asezi, sau chiar sa te intinzi pe o banca, podea etc. pentru a regla presiunea arteriala.

 

8) DEGETE AMORTITE LA PICIOARE

mUIN9d9hWz65PlWvzRzhPdxiLtMMrjgcxmylSrCW

Motiv: Umflarea picioarelor cauzata de caldura emisa de muschi sau incaltaminte stramta sau neadecvata.

Ce sa faci? Misca-ti degetele de la picioare regulat pentru a te asigura ca sangele circula corespunzator. Cumpara pantofi speciali pentru sport si in marimea corecta.

 

9) VANATAI

-_rDNKkJCLPzPchy6zDxB9nBmvCILnfTSmdqJRdG

Motiv: vase de sange subtiate, circulatie proasta, dieta necorespunzatoare sau alte afectiuni.

Ce sa faci? Nu exagera cu dificultatea seturilor de exercitii, mananca alimente bogate in vitamina C sau consuma un supliment alimentar pe baza de vitamine si minerale.

 

10) DURERE IN ZONA LATERALA A ABDOMENULUI

PEKS2LtUi9pbeCOGfYzWjdUNrTy1UyohS0WdWSiz

Motiv: aceasta durere apare de obicei cand persoanele executa exericitii fizice fara sa se incalzeasca in prealabil. Circulatia sanguina se intensifica si o mare cantitate de sange este transferata de la organele interne la musculatura, dar acest lucru nu se face in mod egal. Se poate intampla ca ficatul si splina sa fie inundate cu sange si sa puna presiune pe peretii lor interni.

Ce sa faci? Opreste exercitiul sau scade dificultatea lui. Respira adanc si apasa usor pe zona dureroasa, cand expiri nu mai exercita presiune pe acea zona. Acest lucru va ajuta la reglarea circulatiei in zona respectiva.

 

11) URINA INCHISA LA CULOARE

yQCvAbO7Xj-zHLhEZjOCjkP4uExA40gPG8wKudXw

Motiv: acest lucru poate fi cauzat de deshidratare sau de Rabdomioliza- distrugere a tesutului muschilor striati, antrenand eliberarea in sange a unui pigment muscular toxic, mioglobina.

Ce sa faci? Bea apa in timpul antrenamentelor. De asemenea, poti consuma un supliment pe baza de Aminoacizi pentru a preveni catabolismul muscular.

 

12) FEBRA MUSCULARA

nuQ2ZO2e21Sw4udM70Zemd5kyhuKhfvR6KZK6EZK

Motivul: febra musculara apare la 24-72 de ore dupa un antrenament care a avut un grad mai mare de  dificultate fata de cele cu care organismul este obisnuit sau dupa revenirea la sala dupa o pauza lunga, si se manifesta prin dureri la nivelul unei zone sau la nivelul intregului corp. In urma unui efort fizic intens, se produc unele microleziuni la nivelul fibrelor tale musculare, dar nu trebuie sa iti faci griji deoarece, in urma aceluiasi proces, musculatura ta isi mareste volumul si devine mai puternica.

Ce sa faci? In ciuda durerii, incearca sa te misti mai mult si sa bei o cantitate mai mare de apa pentru a ajuta organismul sa elimine toxinele in cel mai scurt timp posibil. De asemenea poti incerca un supliment alimentar care ajuta la refacerea rapida a celulelor musculare in urma efortului fizic intens.

Tu te-ai confruntat cu vreunul dintre aceste efecte secundare? Daca da, cum le-ai combatut? Impartaseste experienta ta cu noi, in sectiunea de comentarii!

sursa:brightside.me