Colesterolul este considerat "inamicul tacut" intrucat nu prezinta semne decat atunci cand este prea tarziu!

Cu sau fara grasimi, cu sau fara carbohidrati: cand vine vorba de o nutritie sanatoasa pentru a mentine nivelul de colesterol in limite normale, informatiile sunt diverse si uneori chiar contradictorii.

Subiectul este controversat si colesterolul a fost si este obiectul de cercetare a numeroase studii de specialitate. Un verdict este insa, unanim recunoscut: consumul de nuci, seminte, legume si uleiul de masline, ajuta la diminuarea nivelului de colesterol in sange.

 

 

Vestea proasta? Alimentele de tip fast-food si mancarurile semipreparate, cresc nivelul de colesterol in sange, in special colesterolul negativ (LDL).

Colesterolul este o substanta care se gaseste in mod natural in organism si care il ajuta pe acesta la indeplinirea a numeroase functii: ajuta la sinteza bilei, contribuie la formarea hormonilor sexuali, la metabolismul anumitor vitamine si minerale, cum ar fi Vitamina A, K, E, D si ajuta la intarirea sistemului imunitar. El se gaseste in maduva spinarii, in membranele celulare si in sistemul nervos central.

Atunci insa cand nivelul de colesterol din sange depaseste limitele normale, el poate provoca ravagii pentru sanatate. Medicii numesc colesterolul inamicul tacut intrucat acesta nu prezinta simptome decat atunci cand este prea tarziu  si organismul se confrunta deja cu probleme grave de sanatate: diabet, hipertensiune arteriala, ingrosarea vaselor de sange, obezitate etc. Acestea pot duce la infarct sau accident vascular cerebral.

Daca nu iti cunosti nivelul de colesterol este indicat sa it faci analizele. Daca ai fost deja diagnosticat cu colesterol marit iata cateva sfaturi legate de nutritie care te vor ajuta:

 

Legumele si leguminoasele ajuta la diminuarea colesterolului din sange.

 

Leguminoase-660x435.jpg

 

Familia leguminoaselor include: mazarea, fasolea, lintea, nautul si alte specii inrudite. Ele sunt un tip aparte de legume prin continutul lor nutritional particular (proteine, lipide, carbohidrati si micronutrienti - Vitamina A, C, K, Vitamina B1 si B6, acid folic, cupru, fier, magneziu si mangan). Leguminoasele se numara printre alimentele cu valoare mare nutritiva dar cu un indice glicemic mic, ceea ce constituie un avantaj in diabetul zaharat tip 2 si in diabetul de sarcina.

Cercetatorii din Australia au realizat un studiu pe un esantion de 1.037 de persoane, grup care cuprindea atat persoane cu colesterol ridicat  cat si persoane sanatoase. Rezultatele au aratat ca nivelul de colesterol negativ (LDL) era cu 5% mai scazut la aceia care au consumat in medie 130g de leguminoase pe zi.
 

Nucile

Nucile sunt bogate in proteine si in grasimi bune pentru organism. Nutritionistii sustin ca ingerarea a 67g (jumatate de ceasca) de nuci pe zi, reduce colesterolul total cu 5.1% si colesterolul negativ LDL cu 7.4%.

Ia insa in considerare ca o jumatate de ceasca de nuci contine aproximativ 400 de calorii asa ca, daca ai probleme cu kilogramele in plus, este bine sa le consumi cu moderatie.
 

Uleiul de masline

 

334603_home_hero.jpg

 

Uleiul de masline este folosit des in bucataria mediteraneana si este o sursa bogata de grasimi. Uleiul de masline contine o proportie ridicata de grasimi monosaturate.

Uleiul de masline este de mai multe feluri si trebuie sa iei in considerare ca peste 80% din compusii sai activi esentiali sunt pierduti in procesul de rafinare, asa ca este mai bine sa le alegi pe cele nerafinate, cum ar fi uleiul de masline virgin, uleiul de masline extra-virgin sau cel presat la rece.
 

Un studiu realizat pe 350 de persoane a concluzionat ca introducerea in alimentatie a uleiului de masline, a dus la scaderea presiunii arteriale si a colesterolului negativ LDL.

 

Evita mancarea fast-food si semipreparatele

Desi aceste tipuri de alimente sunt extrem de gustoase, trebuie sa stii ca ele sunt si bogate in grasimi trans. Daca  nu poti renunta complet la gustarile tale favorite ca burgari, pizza, cartofi prajiti etc, incearca cel putin sa le consumi cu moderatie.

 

iStock_000070513897_Medium.jpg

 

Carnatii, Bacon-ul si alte mezeluri, sunt bogate in grasimi saturate. De asemenea, sunt bogate in E-uri, au o cantitate mare de sare si zahar, pentru un gust mai pregnant, contin coloranti, pentru un aspect mai atragator si numerosi conservanti, pentru a rezista cat mai mult pe rafturile magazinelor. Le poti inlocui cu usurinta cu alimente sanatoase, bogate in proteine: peste, carne slaba, legume si lapte.