Masa de dupa antrenament este probabil una dintre cele mai importante mese si de aceea trebuie sa-i acordam o atentie deosebita.

Cand vorbim despre nutritia post-antrenament trebuie sa luam in calcul nu CE mancam, ci CAT de mult mancam.

Si tu, si eu stim ca proteina trebuie sa fie o prioritate dupa antrenament, dar cercetatorii sunt inca nehotarati atunci cand vine vorba despre cantitatea optima de proteina de care muschii au nevoie ca sa creasca si  sa se refaca.

Specialistii in domeniul nutritiei au realizat un experiment in care demonstreaza importanta cantitatii de proteina administrata dupa antrenament.

Subiectii au fost impartiti in 4 gupe, dupa cum urmeza:

1. Cei cu masa musculara slab dezvoltata/ 20 g de proteina de zer.

2. Cei cu masa musculara slab dezvoltata/ 40 g de proteina de zer.

3. Cei cu masa musculara foarte dezvoltata/ 20 g proteina de zer.

4. Cei cu masa musculara foarte dezvoltata/ 40 g proteina de zer.

Fiecare grup a primit cantitatea de proteina de zer dupa doua antrenamente circuit.

Cercetatorii au observat ca grupurile care au primit cate 40 g proteina s-au recuperat mai repede decat cei care au primit doar cate 20 g. In ceea ce priveste masa musculara, nu s-au inregistrat diferente semnificative intre cei care aveau masa musculara slab dezvoltata si cei care o aveau dezvoltata.

Concluzia cercetatorilor este aceea ca, cu cat mai mare este cantitatea de proteina, cu atat aceasta este mai benefica pentru sinteza proteinelor.

Cum sa consumi 40 g de proteina dupa antrenament

Asa cum am mentionat mai sus, se pare ca 40 g de proteina reprezinta cantitea ideala ce trebuie consumata dupa antrenament daca vrei sa-ti dezvolti masa musculara. De asemenea, potrivit specialistilor in domeniu, se pare ca aceasta cantitate de proteina este si mai benefica pentru cei care executa antrenamente de tip circuit, decat pentru cei care lucreaza o singura grupa musculara.

Ca sa nu devorezi doua piepturi de pui dupa antrenament, 4Fit iti propune urmatoarele 5 variante de meniu, pentru ca muschii tai sa beneficieze de 40 g de proteina de calitate:

1. 175 g de iaurt grecesc (grasimi<2.0%) + 1 lingura de proteine de zer + jumatate cana de coacaze = 43 g proteina

2. 160 g somon + 1 cana quinoa + 1 cana broccoli = 45 g proteina

3. 1 cana de branza cottage + 4 linguri de seminte de canepa + 1 ceasca de ananas tocat = 42 g proteina

4. 160 g piept de pui + 1 cana de orez brun + o salata varza= 42 g proteina

5. 1 cana de lapte (grasimi<2.0%) + jumatate de cana de iaurt simplu (grasimi<2.0%) + 1 lingura de pudra de proteina de zer + 1 lingura de unt de migdale + 1 banana= 44 g proteina