Esti ceea ce mananci sau, cu alte cuvinte, spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti!

Sa cumperi alimente sanatoase este doar jumatate din procesul de a avea o dieta adecvata.

Aceste alimente trebuie si sa fie gatite intr-un mod corespunzator. In acest articol iti vom prezenta cateva ponturi pentru ca tu sa gatesti in mod sanatos si sa te bucuri de o sanatate optima si de un corp de invidiat.

Daca ai luat hotararea ca de acum inainte sa mananci sanatos te felicitam! Aceasta schimbare in dieta ta va avea beneficii pe termen lung atat asupra sanatatii tale mentale cat si fizice. Cu toate astea, decizia de a manca sanatos poate fi destul de greu de mentinut, mai ales daca pana acum nu te-a preocupat calitatea mancarii ingerate si nici nu ai petrecut prea mult timp in bucatarie. Daca nu stii cum sa prepari alimentele in mod corespunzator iti va fi foarte dificil sa mananci sanatos.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta:

1.Incearca sa folosesti mai putina sare.

Consumand mancare fast food, alimente congelate sau semi-preparate, majoritatea oamenilor consuma prea mult sodiu, intrucat aceste alimente au foarte multa sare pentru a fi conservate pentru o perioada indelungata. Doza recomandata de sare este de 2.300mg pe zi si, consumand aceste tipuri de alimente, cu siguranta ca depasesti cu mult aceasta cantitate. Pentru a da mai multa savoare mancarii poti apela la condimente ca rozmarinul, usturoiul, oregano etc.

 

2. Trebuie sa stii cand si ce sa cumperi

Multe persoane considera ca este  costisitor sa ai o dieta sanatoasa si din aceasta cauza aleg alimente congelate care sunt mult mai ieftine decat cele proaspete. Trebuie sa stii ca poti manca sanatos si ieftin. Tot ce ai de facut este sa afli unde sunt cele mai bune preturi pentru un anumit tip de aliment, sa stii in ce magazine se ofera promotii si cupoane de reducere. Un alt pont este sa alegi in materie de fructe si legume pe cele de sezon. Acestea vor fi intotdeauna mai ieftine.

 

3. Consuma multe legume

Unul dintre cele mai bune moduri de a avea o dieta sanatoasa este sa consumi mai multe fructe si legume, in special legume verzi. Legumele ca brocoli, spanacul si varza iti ofera un aport ridicat de nutrienti si de fibre. Nutrientii te ajuta sa te mentii sanatos iar fibrele iti ofera o senzatie de satietate de lunga durata si reduci astfel si numarul de calorii ingerate. Legumele sunt alimente bogate in vitamine si minerale, acestea fiind micronutrienti esentiali organismului pentru a functiona corespunzator.

 

4. Planuieste-ti mesele in avans

Este adevarat  ca uneori nu ai timp sa gatesti dar, daca iti planuiesti mesele in avans vei avea mai mult control asupra a ceea ce mananci. Atunci cand esti grabit si iti e foame ai tendinta sa apelezi la alimente de tipul fast-food si acest lucru nu este deloc benefic pentru dieta ta.

 

grasimi.jpg

 

5. Gateste eficient

Sa gatesti intr-o cantitate mai mare, care sa iti ajunga pe cateva zile te va ajuta sa iti mentii scopul de a manca sanatos. Este recomandat de exemplu sa prepari mancare fiarta sau pe gratar pentru a o putea consuma pe parcursul  mai multor zile.

6. Alege alimente naturale, fara aditivi

O dieta sanatoasa nu tine numai de felul in care prepari mancarea ci si de tipul de alimente folosite. In ziua de azi, pe rafturile magazinelor sunt foarte multe alimente cu aditivi, chimicale si conservanti, extrem de nocive pentru organismul uman. Trebuie sa citesti cu atentie eticheta pentru a stii ce contine un anumit aliment si sa le alegi intotdeauna pe cele naturale.

7. Alege sa mananci oua fierte

Ouale sunt o sursa bogata de proteina pura, dar trebuie sa alegi sa le mananci fierte si nu prajite pentru ca, in combinatie cu uleiul acestea devin bombe calorice si cresc semnificativ nivelul colesterolului din sange.

8. Nu elimina toate grasimile din dieta ta, ci doar pe cele nesanatoase

Chiar si daca urmezi o dieta saraca in calorii, sa ii oferi organismului tau cantitatea necesara de grasimi sanatoase este esential. Foarte multe persoane se agata inca de ideea ca daca consuma grasimi o sa se ingrasa. Acesta este insa un mit fals. Organismul uman are nevoie de toate categoriile de macronutrienti ( carbohidrati, proteine si grasimi) pentru a functiona corespunzator.

Grasimile sunt de 2 tipuri: mononesaturate si polinesaturate. Grasimile mononesaturate sunt considerate cel mai sanatos tip de grasimi si sunt gasite in uleiul de masline, avocado, nuci, migdale etc. Grasimile sunt vitale corpului nostru si ajuta la crestere si dezvoltare, la absortia de vitamine in organism, la digestie si ofera un plus de energie organismului.

Urmeaza aceste sfaturi simple si cu siguranta vei observa schimbari majore asupra sanatatii tale fizice si psihice. De asemenea, te vei bucura de un corp de invidiat.