Dintre toate viciile si obiceiurile pe care le poate cineva avea, fumatul este cu siguranta unul din cele mai rele. Te afecteaza atat pe tine cat si pe cei din jur.

Desi numarul de fumatori la nivel global pare sa scada, din diferite motive precum pretul ridicat al tigarilor sau campaniile antifumat, in Romania, aproximativ 6.8 milioane de oameni sunt fumatori, adica o treime.

Daca practici deja un sport, mergi regulat la sala sau la alergat si iti doresti cu adevarat rezultate vizibile, atunci fumatul ar putea fi cel mai mare inamic al tau. Nu te sabota singur !

Mai jos poti afla efectele fumatului asupra antrenamentelor !

Iti recomandam de asemenea sa citesti intreg articolul.

 

Primul pas in calea spre o viata fara tigari este sa vrei sa te lasi de fumat. Pentru a vrea, trebuie sa ai si niste motive, asa ca inainte de a trece la inlocuirea fumatului cu sportul, sa vorbim despre efectele negative si riscurile fumatului.

Efectele negative ale fumatului

Toata lumea stie ca fumatul nu este benefic pentru sanatate. Multi accepta asta, altii o descopera. Multi la timp, altii prea tarziu.In jur de 6 milioane de oameni mor in fiecare an in jurul lumii din cauza fumatului. 1/6 dintre acestia nici macar nu sunt fumatori. Acest lucru demonstreaza ca un fumator nu isi face rau doar lui, ci si celor din jur. Cu toate acestea, studiile arata ca putini oameni inteleg riscurile specifice ale consumului de tutun. De ex, un chestionar din China a demonstrat ca doar 38% dintre fumatorii respectivi cunosteau legatura dintre fumat si bolile de inima si doar 27% stiu ca fumatul provoaca atacuri cerebrale.

 

Plamani normali vs plamani fumator

 

Majoritatea problemelor pe care le provoaca fumatul sunt legate de caile respiratorii, privarea de oxigen, pulsul crescut si slabirea vaselor de sange.

  • Spre deosebire de piele si ficat, plamanii nu se regenereaza asa de usor. Asta inseamna ca un plaman perforat nu se va lipi niciodata singur inapoi. Fumatul afecteaza sistemul respirator in mod ireversibil. Cand fumezi, tesutul afectat nu va mai fi niciodata cum a fost la inceput

  • Fumatul produce inflamarea cailor respiratorii, acopera plamanii si faciliteaza retentia de poluanti in interiorul acestora

  • Oxigenul devine mult mai greu de transportat catre creier si catre alte orgrane vitale ale corpului

  • Din cauza efectelor stimulente ale nicotinei, pulsul si presiunea arteriala incep sa creasca, in timp ce vasele de sange si arterele sunt slabite

Aproape 80% din toti fumatorii fac parte din tari slab si mediu dezvoltate, unde cazurile de boli si decese cauzate de fumat sunt cel mai des intalnite. Consumatorii de tutun care mor prematur isi afecteaza familiile atat pe plan financiar cat si pe plan emotional. Un fumator care consuma un pachet de tigari pe zi, ar economisi intr-un an aproximativ 5500 lei.

Boli asociate fumatului:

  • Cancer ( pulmonar, al gurii, al gatului, al nasului, al laringelui, al esofagului, al pancreasului, al stomacului, al vezicii urinare, leucemie, al rinichilor, etc )

  • Boala coronariana

  • Efecte negative asupra fertilitatii

  • Impotenta

  • Defecte de vedere

  • Efecte negative asupra tenului

  • Ateroscleroza ( pierderea elasticitatii peretilor arterelor si depozitarea de grasime in acestea => cauza a atacurilor cerebrale )

  • Cangrena ( necroza a tesutului )

  • Infectii recurente ale cailor respiratorii

  • Pierderea eficientei plamanilor, si afectiuni ale acestora

  • Bronsita cronica si emfizem pulmonar

  • Ulcer

  • Boala tutunului verde ( adultii si copiii care culeg recoltele de tutun in tarile slab dezvoltate )

Mai mult de jumatate dintre fumatori iau in considerare renuntarea la tigari, dar mai putin de jumatate chiar incearca. Daca esti fumator, ar trebui sa consideri faptul ca in mod involuntar, ii afectezi si pe ceilalti.

Exterminatorii: Monoxidul de carbon, Gudronul, Poloniul, Nicotina s.a.

Numai cand le spui pe nume, iti dai seama ca este vorba despre ceva toxic.

Certetatorii au o lista intreaga de peste 4000 de alte chimicale, printre care se pot enumera arsenicul, benzenul, cadmiul, acrolein, iar lista continua … Dar mai amanuntit vom prezenta doar 4 dintre acestea. Aceste substante se gasesc si in mod natural in sangele omenesc. Problema este ca spre deosebire de un nefumator, intr-un fumator se gasesc in cantitati de la 4 pana la de 10 ori mai mari.


Monoxidul de carbon (CO) este un gaz fara miros sau culoare, care este produs prin arderea orcarei substante ce contine carbon, intr-o combustie incompleta.

Cu alte cuvinte, un incendiu implica mult, foarte mult monoxid de carbon, si multe decese sunt cauzate de inhalarea acestuia in cantitati prea mari, caz in care gazul respectiv este foarte toxic (te sufoci). Tigarile sunt facute din tutun si hartie. Ambele componente sunt material organic, si au deci la baza carbonul. Cand aprinzi o tigara, aceasta emana monoxid de carbon. Cand tragi dintr-o tigara, inhalezi si monoxid de carbon, impreuna cu pachetul de peste 4000 de chimicale. Problema cu monoxidul de carbon este ca e foarte eficient in a se prinde de globulele tale rosii, de 10 ori mai eficient decat oxigenul, gaz necesar pentru supravietuire. Astfel, globulele care au fost concepute pentru a purta oxigenul catre creier, acum poarta monoxid de carbon. Monoxidul de carbon este responsabil si pentru probleme cardiovasculare.

 

Gudronul din plamaniGudronul este o substanta reziduala, vascoasa si de culoare neagra, produsa in urma incombusiei complete a unor plante, in actul fumatului. Gudronul este toxic pentru plamani, si dauneaza acestora in timp prin diferite procese biochimice si mecanice.

Test cu servetelul la Gudron. Daca nu ai facut inca testul acesta, atunci merita sa incerci. Acest lucru se poate observa si la filtrul din burete al tigarii, in functie de felul in care tragi aer prin tigara. Ia o batista de unica folosinta, din hartie, inhaleaza fumul de tigara cand fumezi, apoi sufla prin servetel, tinandu-l lipit de orificiul gurii. Analizeaza apoi servetelul, si imagineazati ca exact acelasi lucru il patesc si peretii plamanilor tai.

 

Un medic mi-a confirmat ca dupa ce fumezi PRIMA tigara, doar prima... plamanul tau ramane colorat PENTRU TOTDEAUNA !

Daca nu ai timp sa faci acest test, atunci poate ca acest video te va convinge. In acest clip de 4 minute, “regizorul” s-a angajat sa treaca fumul si gazele a 400 de tigari ( 20 de pachete ) printr-un filtru cu apa, pentru a ne demonstra cam ce inhalam intr-o luna de zile atunci cand fumam. Iti recomand sa urmaresti intreg videoclipul.

https://www.youtube.com/embed/lMDfyF1VF6o

Poloniu - 210

Nici tu nu stii ce este Poloniu - 210 ? Nici eu nu stiam pana cand am vazut acest video, in care Derek Muller ne informeaza ca cel mai radioactiv loc de pe pamant se afla in interiorul plamanilor unui fumator.

https://youtu.be/TRL7o2kPqw0?t=580

Asa este, poloniu-210 este o substanta radioactiva. Aceasta a fost gasita in tigari crescute cu un anumit tip de fertilizator. Nu glumesc. Efectiv, emiti radiatii ! Ca o mica bomba nucleara.
 

Nicotina este ingredientul principal al tutunului. Desi nu sunt prea multe de spus, este cel mai utilizat drog din lume, si este motivul principal pentru care tigarile devin o obsesie.

Aceasta iti infesteaza creierul ca un parazit, fenomen ilustrat foarte bine intr-un desen animat pe care mi-l amintesc din copilarie.

De ce este atat de greu sa te lasi de fumat ? Sportul si fumatul

Dorinta vs. Necesitate: De ce este atat de greu sa renunti ?

Pe scurt, pentru ca nicotina !

Fumatul, ca orice alt obicei, deja formeaza o dependenta. Creierul tau este antrenat sa respecte anumite rutine, la care tu il expui zilnic. La fel ca alcoolul, heroina, cocaina, si alte droguri, lipsa nicotinei provoaca un sevraj, o stare de discomfort. In combinatie cu acesta, fumatul devine aproape imposibil de inlaturat. O dorinta este atunci cand ti-ar placea sa faci un anumit lucru. Creierul tau cauta in general sa faca lucruri care ii plac.

“As manca o napolitana.”

Dar … nu mor fara ea.

In lista de prioritati a creierului, se afla pe o pozitie superioara, evitarea durerii. Atunci cand trebuie sa faci ceva ca sa eviti durere sau discomfort, apare o necesitate.

“Am nevoie sa mananc ceva!”

Daca nu voi face asta, ma voi simti rau in curand.

 

Creierul tau e destept. S-a antrenat, a analizat si a observat de-a lungul timpului ca lipsa mancarii provoaca discomfort. Acum iti spune anticipat ca ai nevoie de mancare, din timp. Un lucru similar se intampla si cu tigarile. Odata ce intervine sevrajul lipsei de nicotina din organism, creierul tau vede tigara ca pe o salvare de la durere. Este indus in eroare de tigari in a se autodistruge.

Nicotina transforma dorinta de a fuma intr-o necesitate.

Simptomele sevrajului sunt urmatoarele :

  • Dureri de cap

  • Ameteli

  • Constipatie sau diaree

  • Oboseala si stari de somnolenta

  • Insomnii

  • Dificultati de concentrare

  • Anxietate

  • Stari depresive

  • Apetit ridicat ( “Ma voi ingrasa daca ma las de fumat ?” ) anchor sparge mitul

  • Pofta dupa dulciuri

  • Pofta dupa tutun

Studiile arata de asemenea ca privarea de tigari la fumatori duce la agresivitate, si lipsa cooperarii sociale.

Ce se intampla cand te lasi de fumat ?

Dupa doar 20 de minute, presiunea arteriala si pulsul tau vor incepe deja sa scada. In 2 ore va scadea la nivelul normal, iar circulatia periferica va incepe sa se imbunatateasca. Tot acum vor aparea si primele simptome ale sevrajului: pofta de tigari, anxietate, oboseala, apetit ridicat. Dupa 12 ore, nivelul monoxidului de carbon din organism va incepe sa scada, iar creierul tau se va putea oxigena mai bine. Riscul de infarct este cu 70% mai crescut la fumatori decat la nefumatori. Poate ca nu vei crede, dar s-a demonstrat ca dupa doar o singura zi fara tigari, acest risc va incepe sa scada.

Esti pe drumul cel bun ! Desi nu sunt la fel de ingrijoratoare ca alte efecte, slabirea simtului olfactiv si al celui gustativ sunt cu siguranta cunoscute de fumatori. Din fericire, dupa doar doua zile, terminatiile nervoase din aceste zone incep sa se refaca ( se adapteaza absente nicotinei ). In curand, te vei putea bucura pe deplin de mese. In ziua a 3-a, nicotina va fi complet eliminata din organismul tau. Aici, efectele sevrajului for vi ceva mai puternice. Vor aparea posibile dureri de cap si ameteli.Trebuie sa fii tare ! Dupa doua saptamani circulatia sangvina se va imbunatati, plamanii tai se vor simti mai limpezi, vei putea respira mai usor si vei incepe sa simti ca esti mai rezistent la efort fizic.

Dupa o luna intreaga, tusea va incepe sa se calmeze, iar plamanii vor incepe sa se descurce mai bine cu mucusul. Cu alte cuvinte, plamanii incep sa se repare. Dupa un an de zile, riscul bolilor cardiovasculare va scadea cu 50%. Dupa 5 ani, riscul de a avea un atac cerebral scade in parametri normali, similar cu cel al unei persoane care nu  afumat niciodata. Cel mai persistent risc ramane cel al cancerului pulmonar. Iti va lua 10 ani ca sa il reduci la jumatate. Totodata va scadea si riscul pentru celelalte tipuri de cancer. In 15 ani, riscul de boli cardiovasculare va scadea inapoi la parametri normali.

Drumul este unul lung si dificil, dar merita cu siguranta !

Cum afecteaza fumatul antrenamentele

  • Fumatul reduce rezistenta la efort prin afectiuni ireversibile ale sistemului respirator. Asta inseamna ca nu te vei putea antrena la fel de mult, iar calitatea antrenamentelor este compromisa.

  • Gudronul din tigari se depune pe caile respiratorii si pe peretii plamanilor. Fiecare efort fizic devine astfel ceva neplacut, iar sansele sa renunti la sport sau sa iti reduci numarul de antrenamente cresc.

  • Gudronul favorizeaza de asemenea retinerea de praf si alti poluanti in plamani, deoarece afecteaza sistemul de autocuratare al acestora.

  • De multe ori, factorul cheie in cresterea masei muscualre si a rezistentei este posibilitatea de a duce la bun sfarsit toate repetitiile unui set, si in mod special, ce poti face extra, atat pentru culturism, cat si pentru exercitiile de cardio. Fumatul reduce dramatic atingerea acestor scopuri. Fumatul incetineste functiile plamanilor, lasand sportivul fumator gafaind dupa fiecare exercitiu intens. Refacerea devine astfel mult mai dificila, si vei petrece mai mult timp tragandu-ti sufletul inainte de a incepe urmatorul set.

  • Pulsul unui fumator este cu aproximativ 30% mai ridicat decat cel al unui nefumator. In exercitiile de cardio, vei ajunge la limitele puterilor mult mai rapid, si poate deveni chiar foarte periculos pentru inima.

  • Fumatul provoaca inflamarea cronica a membranelor ce produc mucus, acestea producand pana la de doua ori mai mult mucus. Caile respiratorii sunt astfel blocate, iar respiratul devine mult mai dificil.

  • Neoxigenarea corecta a creierului, cauzata de monoxidul de carbon din tigari, duce la riscul de ameteli in timpul antrenamentelor. Asta poate deveni periculos cand esti la sala. Te poti dezechilibra, sau scapa haltere si gantere foarte grele peste tine sau peste cei din jur. Desi sportul creste absortia de oxigen cu pana la 20% fumatul il reduce cu pana la 10% deci automat devii cu 10% mai putin eficient.

  • Lipsa de oxigen in sange duce la o crestere a mase musculare mult mai redusa. Pentru a putea produce si consuma energie, tot organismul tau are nevoie de oxigen, nu doar creierul.

Cum sportul te poate ajuta sa te lasi de fumat !

Exercitiul fizic regulat te ajuta sa previi multe boli precum diabetul, presiunea arteriala ridicata, bolile de inima si obezitatea.

Putina lume stie insa ca sportul zilnic iti poate ridica si buna dispozitie, si poate creste increderea in sine.

 

Sportul te face mai fericit si te ajuta sa te lasi de fumat

 

Exercitiul fizic este un inamic puternic al depresiei si stresului. Acesta stimuleaza eliberarea de endorfine, chimicale naturale care reduc perceptia de durere, intaresc imunitatea, si te ajuta sa te relaxezi. Nivelul bunei tale dispozitii va creste, vei deveni mai optimist si mai satisfacut. In acelasi timp, sportul reduce activitatea si ajuta la controlarea hormonilor precum adrenalina si cortizolul, care sustin starile de anxietate si tensiune. Nu doar ca te poate convinge sa te lasi de fumat, dar sportul poate deveni un inlocuitor complet al tigarilor.

Daca exersezi in mod regulat, creierul tau se va obisnui cu starile de bine mentionate mai sus (endorfinele), si le va cere in conditiile in care nu ii sunt oferite. Cu alte cuvinte, dupa suficient timp, sportul si exercitiul fizic pot deveni o “dependenta”, teorie confirmata de multi practicanti ai culturismului.

Un program regulat la sala, pe cat de ciudat, te poate ajuta sa-ti gasesti motivatia pentru a te lasa de fumat. Dupa suficient timp, printr-un antrenament de forta bine sustinut, ai putea sa incepi sa realizezi ca performantele iti sunt afectate. Efectele tutunului vor fi resimtite intr-un mod mult mai pronuntat, astfel dorinta ta de a te lasa de fumat se va mari. Vei incepe sa vezi beneficiile sportului si miscarii in actiune si iti vei dori din ce in ce mai mult sa duci un stil de viata sanatos.

In salile de fitness sau de forta, majoritatea membrilor sunt persoane inclinate spre un stil de viata sanatos, si un aspect fizic cat mai bun. Multi dintre ei probabil nu sunt fumatori. Acest anturaj iti va fi cu siguranta de folos. Colegii tai, cat si antrenorii, vor ajunge sa te sustina daca le spui ca iti doresti cu adevarat sa te lasi de fumat.

Desigur, nu trebuie neaparat sa mergi la sala. Poti sa iesi la alergat, singur sau cu un prieten ( chiar si patrupedul tau ). Ideal este sa o faci de cel putin 2-3 ori pe saptamana, ca sa devina un obicei.

Sfaturi :

Adevarul este ca nu e asa de usor sa te lasi brusc de fumat. Ia-o usor ! Nu te arunca. Nu trebuie sa incepi de maine cu pachetul de antrenamente al culturistilor de top. E suficient daca faci cateva intinderi, iesi 30 de minute la alergat, sau poate iti scoti bicicleta din boxa, uitata acolo de cativa ani buni.

Iti vine sa tragi o tigara ? Baga 50 de flotari, in ritm alert, sa vezi ce-ti trece !

Fa-ti un program ! Afla cand ai timp, si noteaza-ti undeva cand vei merge la sala, sau cand vei iesi 30 de minute la alergat.

Noteaza-ti progresul ! Acest sfat nu e asa de usor de implementat, si va fi discutat in amanunt intr-un articol viitor.

Pune suflet. Daca nu faci lucrurile cu pasiune si cu un zambet pe buze, entuziasmul tau va disparea. Reciteste acest articol cand simti ca motivatia ta scade.

Mituri legate de renuntatul la tigari

 

  • Imi voi pierde toti prietenii !

 

Daca majoritatea prietenilor tai sunt fumatori si nu pot respecta decizia ta, nu te ajuta si nu te sustin, sau te tachineaza cu ideea ca nu vei reusi, atunci asta spune destule despre ei. Jim Rohn spunea ca suntem o medie a celor 5 oameni cu care petrecem cel mai mult timp. Nu putem schimba cum sunt acei 5 oameni, dar ni-i putem alege. Roaga-ti prietenii sa nu te ispiteasca.
 

  • Nu ma voi mai putea distra deloc !

 

Daca te referi la iesitul in club, da. Daca te referi la toate pauzele de tigara, da. Daca vezi asta ca pe o distractie, nu va fi usor. N-a spus nimeni ca va fi usor. Dar poti vedea asta ca pe un beneficiu. Poate ca va trebui sa te abtii o perioada sa nu iesi in club sau la pauze de tigara cu prietenii, dar te asigur, dupa un timp, nu numai ca nu iti vei mai dori atat de mult, dar nici nu vei mai putea sta in prezenta fumului. (Calculeaza cam cat timp pierzi cu toate aceste activitati, si gandeste-te cum il poti inlocui cu ceva benefic pe plan profesional sau personal. Ai putea de exemplu sa te apuci de citit carti, cate putin la fiecare pauza de tigara. Nu trebuie sa fie carti de filozofie. Poate ca va dura 1 an intreg pana termini o singura carte, dar iti va ocupa timpul, in locul tigarii. Ia putina distanta fata de amicii tai ca sa nu te afumi. Cat despre cluburi si localuri… prietenii tai ar trebui sa accepte sa vina si in locuri in care nu se fumeaza. Puteti face cu randul.

Mentiune: Articolul a fost scris inainte de aprobarea legii anti-fumat. Odata cu intrarea acestea in vigoare, vei avea inca un motiv in plus sa te lasi de fumat.

 

  • Ma voi ingrasa daca ma las de fumat !

 

Apetitul tau va fi mai ridicat in absenta nicotinei, iar organismul tau va incerca sa umple acel gol cu alte lucruri. Dar asta nu inseamna ca te vei ingrasa ! Fumatul faciliteaza depozitarea de grasime in zona abdominala. Daca esti deja plinut, atunci aici intervine sportul in viata ta ! Impusti 2 iepuri (saracii) dintr-o lovitura ! Te lasi de fumat, si incepi sa si dai jos de pe tine ! Daca te lasi de fumat, vei deveni mai rezistent la efort fizic, vei putea face sport mai mult, si cu ocazia asta chiar vei slabi !

 

  • Tigarile imi reduc stresul !

 

Studiile recente din cadrul Fundatiei British Heart arata ca fumatorii sunt cu 70% mai predispusi la depresie si anxietate decat nefumatorii. Dependenta si sevrajul din perioadele intre tigari iti ridica defapt stresul. Sportul poate fi un inlocuitor pentru tigari. In loc sa scapi de stres prin acoperirea si mascarea lui, o idee mai buna ar fi sa inlaturi complet sursa stresului, fie aceasta un program dificil si dezorganizat, dezordine in camera, sau sentimente neexprimate. Usureaza-ti munca prin eliberarea regulata de endorfine, atunci cand faci sport.

 

Ai ajuns la final ! Te felicit. Sper ca aceste informatii te-au ajutat macar putin si te-au pus pe ganduri.

Crezi ca acest articol te va ajuta sa te lasi de fumat ? Spune-ne ce parere ai pe Facebook !

 

Surse: Bodybuilding.com, Healthline.com, Wikipedia, Romedic.ro