Exercitiile pentru piept sunt printre cele mai practicate de toti iubitorii de sport.

Exercitiile pentru piept lucreaza atat muschii pectorali cat si bicepsii, tricepsii sau spatele in majoritatea cazurilor. Cu ajutorul acestor exercitii se dezvolta masa musculara si se imbunatateste flexibilitatea, latindu-se zona lucrata.

 

1. Impins de la piept in plan orizontal

Din culcat dorsal, se apuca bara cu priza in pronatie, priza trebuie sa fie mai larga decat latimea umerilor, astfel incat la coborare, atebratul sa fie perpendicular cu solul. Se coboara haltera spre zona inferioara a pieptului, printr-o miscare lenta pana ce bara atinge usor pieptul. Pe durata miscarii, coatele trebuie sa fie orientate in lateral. La revenire bratele nu trebuie sa fie complet intinse, astfel muschiul va fi mereu in tensiune si se va reduce presiunea pe articulatia cotului. Spatele trebuie sa fie mereu drept si lipit de banca, nu te ajuta de picioare pentru impins, ci doar pentru stabilitate. Acest exercitiu poate fi facut si cu ganterele.

2. Impins la piept in plan inclinat

Ganterele se apuca cu o priza de tip neutra, fiind paralela una cu cealalta in pozitia de start. Miscarea se va face prin coborarea ganterelor, cu bratele putin flexate, pana la intinderea pectoralilor in functie de mobilitatea muschilor.

Revenirea se va face prin ridicarea ganterelor cu bratele putin flexate fara relaxarea pectoralului. Pe tot parcursul miscarii pectoralii trebuie sa aiba o tensiune constanta

3. Fluturari la aparatul Pec-Deck

Este un exercitiu pentru definirea si strierea marelui pectoral si foarte putin pentru dezvoltarea masei musculare. Se lucreaza din sezut, cu spatele lipit de spatar si picioarele pe sol. Inspirati si impingeti bratele aparatului pana cand acestea ajung paralele in fata pieptului. La finalul miscarii mentineti pectoralii intr-o contractie izometrica, expirand. Inspirati in timp ce reveniti la pozitia initiala printr-o miscare lenta si controlata.

4. Fluturari la cablu

Este un exercitiu care creeaza o tensiune constanta asupra pieptului pe toata durata exercitiului. Pozitioneaza-te intre cablurile superioare ale aparatului, prinde cate un maner in fiecare mana si fa un pas in fata astfel incat bratele sa fie un pic in spatele umerilor. Coatele trebuie sa fie usor indoite, cu o priza in semipronatie, trage manerele de la aparat in fata, unul spre celalalt astfel incat sa descrie o linie aproximativ la nivelul umerilor. Miscarea trebuie sa fie ca un arc de cerc.  

5. Fluturari cu ganterele

Este un exercitiu care izoleaza foarte bine pectoralii si imbunatateste flexibilitatea lor. Asezati-va pe o banca ingusta, (pentru a permite o miscare cat mai ampla) si luati in fiecare mana cate o gantera. Intindeti bratele mentinand coatele usor indoite pentru a reduce solicitarea in articulatie. Cu palmele fata in fata, coborati lent si controlat ganterele, descriind un arc de cerc larg si inspirati. Miscarea trebuie sa fie cat mai ampla, intinzand cat mai mult muschiul pectoral. Ridicati greutatile urmand acelasi traseu ca la coborare si expirati. Cand ajungeti cu greutatile in pozita superioara faceti o contractie izometrica. Poate fi lucrat si in plan inclinat pentru partea superioara a pectoralilor.