Stretching-ul ajuta la imbunatatirea flexibilitatii (mai dezvoltata oricum la femei decat la barbati), relaxeaza musculatura si ajuta la obtinerea performantei.

Exercitiile de stretching s-ar traduce in romana ca fiind exercitii de “intindere”, reprezentand practic un complex de exercitii ce ajuta atat la imbunatatirea flexibilitatii cat si a mobilitatii organismului. Aceste exercitii pot fi efectuate de oricine, atat la sala cat si in casa, indiferent de conditia fizica sau de pregatire. Sunt ideale pentru cei ce doresc sa-si dezmorteasca corpul dupa o zi stresanta la munca si nu numai.

Efectuarea corecta a exercitiilor poate duce la o mai buna capacitate de retinere si reproducere a unor miscari din cadrul unor antrenamente mai complexe. Aceste exercitii de stretching au si rolul de a reduce riscul accidentarilor la nivelul articulatiilor, muschilor sau a tendoanelor.

Dupa un antrenament intens, muschii sunt tensionati si au nevoie de relaxare, stretching-ul fiind ideal in acest caz, reducand si durerea musculara.  Datorita stimularii circulatiei sangvine si a substantelor nutritive, se fortifica si sistemul osos, crescand forta si rezistenta.

Stretching-ul este important atat pentru corp (intarind fibrele musculare si tesuturile periarticulare - tendoanele) cat si pentru minte ( chiar si 10-15 minute de astfel de exercitii putand ajuta la calmarea si relaxarea acesteia). Acesta apare instinctiv dupa trezirea din somn, dupa iesirea din spatii inchise sau dupa o perioada mai lunga de inactivitate.

Acest gen de exercitii ii vizeaza atat pe cei care practica sport regulat dar si pentru cei care nu sunt fani ai miscarii.  Este recomandata insa evitarea efectuarii altor exercitii in timpul stretchingului deoarece riscati sa activati reflexul de intindere musculara (reflex perfect normal de altfel).