Culturismul sau "bodybuilding" este sportul dedicat dezvoltarii masei musculare printr-o combinatie de antrenamente cu greutati, cresterea numarului de calorii consumate si odihna.

Inceputurile culturismului au avut loc inca din Grecia Antica.

Atletii Greciei Antice obisnuiau sa se antreneze in gymnasiums("loc gol" in greaca), insa acestia nu apelau la antrenamentul de rezistenta ca forma de modelare a corpului, ci mai degraba ca mijloc de imbunatatire a conditiei fizice pentru a face fata sporturilor la care participau. 

Unul dintre cei mai cunoscuti sportivi a fost campionul olimpic de wrestling Milo din Croton care purta zilnic in spate un vitel pana ce devenea taur. Astfel isi demonstreaza rezistenta progresiva ca mijloc de dezvoltare a puterii. 

Idealul grecesc avea sa influenteze mai tarziu culturismul modern drept un standard ce tine de estetica.

In secolul al 11-lea, culturismul asa cum il stim astazi apare pentru prima data in India.

Pe atunci, indienii foloseau gantere primitive sculptate din piatra pe care le utilizau in scopul de a creste masa musculara considerabil. In secolul al 16-lea, ridicarea de greutati devenea sport national in India. 

 

 

Eugene Sandow si Cultura Fizica

Pe la mijlocul secolului al 19-lea, antrenamentul bazat pe greutate ca mijloc de imbunatatire a sanatatii si cresterea in forta devine din ce in ce mai cautat. Oamenii au inceput sa intre in contact cu tot ceea ce inseamna cultura fizica. Culturistii din acele vremuri distrau multimea cu demonstratii de putere si forta, ridicari de greutati masive si un corp pe masura puterii lor. La inceput oamenii nu s-au aratat interesati de felul in care arata culturistii, insa toate acestea aveau sa se schimbe odata cu Eugene Sandow.

Nascut in 1867, in Prussia, cu numele Friedrich Muller, Eugene Sandow avea sa devina "Parintele Culturismului Modern".

De mic copil, Sandow a fost un mare admirator al statuilor grecesti antice si romane infatisand razboinici. Aceasta pasiune avea sa-l conduca pe un drum al culturismului care l-a facut extrem de cunoscut, dar mai ales puternic. Nu numai ca a fost incredibil de puternic, Sandow avea un corp cu niste muschi bine definiti asemenea culturistilor zilelor noastre. 

In 1890 calatoreste pentru prima oara in Europa si apoi in America - unde a fost numit "cel mai puternic om din lume".

Curand avea sa devina cunoscut nu doar pentru forta si puterea de care dadea dovada mereu, dar si pentru aspectul fizic extrem de bine format si placut ochiului. Acest lucru a condus la o dezvoltare a ceea ce inseamna culturism modern de prezentare. 

Sandow a fost un adevarat superstar al timpurilor lui; el a fost cel care a dezvoltat primele echipamente de bodybuilding, precum si prima revista de culturism, toate acestea purtand numele lui. 

Odata cu realizarile in culturism ale lui Sandow, au aparut oficial si primele competitii de haltere.

In 1901, la Royal Albert Hall, Londra are loc prima competitie importanta legata de culturism - "Marea Competitie". Sandow a facut parte din juriu alaturi de atletul Sir Arthur Conan Doyle si sculptorul Sir Charles Lawes. 

In 1925, Eugene Sandow a suferit un accident vascular cerebral si a murit la varsta de 58 ani. Spiritul sau traieste si acum sub forma unei statuete ce poarta numele de "Sandow" si este oferita castigatorilor celui mai prestigios concurs de culturism din lume: Mr Olympia. 

Inceputul anilor 1900

O alta persoana extrem de cunoscuta culturismului a fost Bernarr Macfadden, acesta promovand cu succes si multa dedicare "cultura fizica". 

Macfadden a scris nenumarate carti si a fost responsabil cu crearea a ceea ce avea sa devina precursorul revistelor de culturism al zilelor noastre - Revista Cultura Fizica - o revista ce a fost publicata vreme de 50 de ani. 

In 1904, Macfadden a inceput sa organizeze concursuri de culturism atat pentru barbati, cat si pentru femei. Aceste concursuri aveau sa-l faca cunoscut pe Charles Atlas, castigatorul titlului de "Cel mai bine dezvoltat barbat", in 1921.

Mai tarziu, Charles Atlas incepe sa-si promoveze cursul pentru dezvoltare fizica Tensiunea Dinamica, avand o promovare extrem de lunga si care avea sa prinda la public. 

Anii 1930

Sfarsitul anilor '30 a adus foarte multe concursuri sportive in care era inclus si culturismul, desi nu era considerat ca fiind un sport.

In 1939, a aparut concursul Mr America, iar concurentii care aveau un corp lucrat la sala si muschi bine definiti au fost avantajati.

Anii 1940

John Grimek devine o figura extrem de cunoscuta pentru competitia Mr America, acesta fiind de altfel culturist. Acest lucru ii determina pe toti cei care vor sa concureze impotriva lui, sa urmeze un program de antrenament similar celui urmat de Grimek. 

In 1945, Clarence (Clancy) Ross este primul care practica culturismul modern. Acesta nu se antreneaza doar cu greutati, ci pune accent mai ales pe proportiile corpului sau.

Clancy urmeaza idealul grecesc si lucreaza pentru a obtine un corp bine proportionat si bine definit.

In tot acest timp, culturismul incepe sa se dezvolte tot mai mult.

Daca la inceput culturismul a fost controlat de Uniunea Atletilor Amatori (UAA), datorita dorintei acestora de a practica mai degraba sportul olimpic cu haltere, culturismul incepe sa se separe de UAA. 

Fratii Weider au decis sa infiinteze Federatia Internationala de Culturisti, care avea sa satisfaca nevoile culturistilor.

Anii 1950

In timpul acestui deceniu, culturismul capata proportii uriase datorita lui Steve Reeeves. Inainte de aparitia lui Reeves, oamenii nu aveau foarte multe cunostinte despre culturism, insa filmele cresc faima culturismului si il ridica la rang inalt.

Steve Reeves a castigat in 1947 titlul de Mr America, in 1948 titlul de Mr World, iar in 1950 titlul de Mr Univers. Tot in 1950, Reeves atinge apogeul carierei sale devenind cel mai bine platit actor din Europa. Acesta avea tot ce se poate cere unui culturist: proportie, masa si definire. El a fost considerat "Arnold Schwarzenegger al epocii sale". Reeves a jucat in foarte multe filme, insa cel care a reprezentat o adevarata inspiratie pentru tanarul Arnold Schwarzenegger este seria de filme italiene in care Reeves a interpretat rolul lui Hercules. 

Alaturi de Charles Atlas, Steve Reeeves devine unul dintre cele mai semnificative nume din istoria culturismului.

Dupa Reeves, in culturism apare un alt nume semnificativ ce avea sa devina urmatorul campion mondial, Reg Park. In 1951, Park primeste titlul de Mr Univers, in 1958 si 1965 titlul de Mr Univers Profesional, dominand lumea culturismului vreme de 2 decenii. Reg Park urmeaza aceeasi cariera ca si Reeves, jucand in rolul de Hercules pentru seria de filme italiene. 

Culturismul incepe sa devina o nisa extrem de importanta pentru industria filmelor. 

Anii 1960

Anii '60 anunta aparitia pe scara larga a barbatilor cu o masa musculara extrem de dezvoltata. Acestia incep sa inteleaga tot mai mult semnificatia culturismului si stiinta ce sta in spatele culturismului: imbunatatirea conditiei fizice si nutritie. 

In 1965, Joe Weider a creat conceptul de Mr Olympia ca o continuare a competitiei Mr Univers. Acum titlul de Mr Olympia este considerat drept cea mai inalta distinctie in culturismul profesional. 

Primul castigator al titlului de Mr Olympia a fost Larry Scott care a primit de 2 ori acest titlu. 

Olympia anunta o noua era in istoria culturismului, iar standardul de concurenta creste tot mai mult in fiecare an. 

 

Anii 1960 - Sergio Oliva

Dupa retragerea lui Larry Scott din lumea culturismului in 1966, urmatoarele 3 titluri de Mr Olympia ii apartin cubanezului Sergio Oliva, zis si "Mitul". Acesta a afisat o masa musculara cum nu s-a mai vazut pana atunci, iar numele de "Mitul" l-a primit la Targul de la Montreal in 1967 cand toti au ramas uimiti de masa musculara a acestuia.

Sergio Oliva a fost unul dintre cei mai cunoscuti culturisti ce ridica haltere din Cuba si din acest motiv a fost ales sa reprezinte Cuba in 1962, la Jocurile Americane din Kingston, Jamaica. La Kingston, Oliva a profitat de oportunitatea de a se strecura printre garzi si isi face aparitia la Consulatul American, unde cere azil politic. Astfel, Oliva ajunge sa traiasca in America unde devine campion la culturism.

Sergio Oliva a fost considerat de multi unul dintre cei mai buni culturisti ai tuturor timpurilor. La momentul acela nu prea erau cunoscute tehnici de antrenament si diete, iar asta il deosebea pe Oliva de ceilalti culturisti - la el totul era natural, ba chiar era considerat un ciudat. Oliva cantarea 109 kg si avea o inaltime de 1.77 m; pieptul lui masura 149.86 cm, iar talia 71 cm.

Faima lui Oliva avea sa fie cat de curand inlocuita de un nou nume in istoria culturismului, poate unul dintre cele mai mari nume din toate timpurile: Arnold Schwarzenegger.

Anii 1970 si Arnold Schwarzenegger

Dupa o serie de succese in Europa, Arnold Schwarzenegger devine cunoscut sub numele de "Stejarul austriac" si apare in atentia culturismului international. In 1966, prima sa victorie are loc la competitia Mr Univers a Asociatiei Nationale de Culturisti Amatori. Arnold incearca pentru prima oara, in 1969 sa concureze pentru titlul de Mr Olympia insa nu reuseste sa se claseze decat pe locul 2, primul loc fiindu-i acordat lui Sergio Oliva. De altfel, acesta este singurul moment din cariera lui de culturist in care avea sa fie invins.

La o a 2-a incercare, la varsta de doar 23 de ani, Arnold castiga titlul de Mr Olympia, invingandu-l pe Sergio Olivia. Timp de 6 ani consecutivi, Schwarzenegger reuseste sa castige titlul Olympia pana in 1975.

Culturismul are acum o noua stea: Arnold Schwarzenegger.

Dupa ce castiga de 5 ori la rand titlul de cel mai bun culturist din lume, Arnold Schwarzenegger intra in atentia producatorilor de film George Butler si Robert Fiore. Producatorii l-au filmat pe Arnold in timpul antrenamentelor pentru competitia Mr Olympia din 1975 si au scos un documentar numit 'Pumping Iron'. In acest moment al vietii lui, Arnold decide sa se retraga din lumea culturismului, alegand sa mearga pe calea filmului. Filmul Pumping Iron s-a dovedit un succes si avea sa-l faca cunoscut pe Arnold in industria filmului.

Anii 1970 si Lou Ferrigno

Un alt protagonist bine cunoscut in lumea filmului contribuie semnificativ la popularizarea conceptului de culturism: Lou Ferrigno.

Desi acesta nu a castigat niciodata titlul de Mr Olympia, Lou Ferrigno devine extrem de cunoscut prin intermediul filmului. Printre rolurile interpretate de Ferrigno se numara Hercules si incredibilul Hulk. 

Anii 1970 si Franco Columbo

Concursul Mr Olympia era impartit in functie de marime, in 2 categorii: barbatul scund si cel inalt. Pana in 1976, doar barbatii inalti castigau titlul de Mr Olympia, insa totul avea sa se schimbe incepand cu aparitia lui Franco Columbo. Acesta este primul barbat scund care castiga titlul Mr Olympia.

Inainte de '76, Franco a fost pus mereu in umbra datorita binecunoscutului Schwarzenegger.

In 1981, Franco castiga din nou titlul de Mr Olympia, iar acesta este si momentul cel mai controversat. Decizia juriul a fost considerata nedreapta, intrucat dezvoltarea muschilor din zona picioarelor lui Franco era sub standardele impuse.

Anii 1970 si Frank Zane

Pentru restul anilor '70, culturistilor li se impune un nou standard: grasimea corporala extrem de scazuta. Acest factor ii permite lui Frank Zane sa castige titlul Mr Olympia timp 3 ani consecutiv in '77, '78 si '79.

Desi in anii '60 Frank Zane concura la categoria peste 90 kg, acesta a reusit sa castige timp de 3 ani la rand la o greutate modesta de 81.6 kg. Zane nu era recunoscut datorita greutatii sale, ci mai degraba, datorita faptului ca era extrem de bine proportionat. 

Zane era profesor de matematica si chimie, de aici si numele de "Chimistul", acesta reusind sa ajunga la proportiile care l-au facut cunoscut in culturism datorita administrarii cu aminoacizi - un lucru neobisnuit la acea vreme. 

Anii 1980

Inainte de 1980, se zvonea ca Arnold Schwarzenegger ar fi invitat alaturi de Reg Park, la concursul Mr Olympia. Spre disperarea celorlalti concurenti, Arnold a intrat in competitie exact in ultimul moment, castigand titlul in mod controversat. 1980 a fost ultimul an in care Schwarzenegger avea sa apara pe scena culturismului. 

Odata cu cresterea popularitatii conceptului de culturism, au crescut si standardele concurentilor, dar si numarul acestora. Dupa cum mentioneaza si Arnold Schwarzenegger in cartea sa "Enciclopedia Culturismului Modern" : "Odata, concuram pe scena Olympia alaturi de unul sau alti doi concurenti. In 1980, concursul Olympia aduce pe scena mult mai multi concurenti printre care, Frank Zane, Chris Dickerson, Boyer Coe, Ken Waller, Mike Metzer, Roger Walker, Tom Platz, Samir Bannout si Roy Callender."

Odata cu retragerea din lumea culturismului a multor nume celebre, incep sa apara noi campioni, iar campionul anului 1982 este Chris Dickerson. Desi a castigat doar un premiu Sandow, acesta a avut o cariera stralucitoare vreme de 30 ani.

De altfel, Dickerson este primul Afro-American ce castiga titlul de Mr America si este cel mai in varsta castigator al titlului de Mr Olympia(43 ani). In anul 2000, Chris Dickerson este inclus in IFBB Hall of Fame. 

Inainte de 1982, concursurile culturiste adunau din ce in ce mai multi concurenti cu greutatea sub 90 kg, iar acest lucru aduce schimbari masive in culturism. Acum dimensiunea masei musculare constituie principalul factor pentru a castiga.

Anii 1980 si Lee Haney

Urmatorul culturist care avea sa devina celebru este Lee Haney. Acesta a depasit recordul detinut de Schwarzenegger si castiga 8 ani la rand titlul de Mr Olympia 1984-1991. Haney le avea pe toate: simetrie, proportie, conditie fizica si greutate(111 kg).

Anii '80 au insemnat o adevarata revolutie in lumea culturismului. Desi s-a retras din competitii, Arnold Schwarzenegger continua sa promoveze acest sport prin filmele in care joaca. Lui Schwarzenegger i se alatura alte nume celebre ale filmului, avand un fizic bine dezvoltat, si anume Jean Claude Van Damme, Dolph Lungdrum si Sylvester Stallone. Popularitatea culturismului creste considerabil.

Anii 1990

In 1992, celebritatea lui Lee Haney ajunge la un final, locul acestuia fiind ocupat de Dorian Yates. Acesta avea o greutate de 121.5 kg si a castigat Olympia incepand cu anul 1992 pana la retragerea lui din lumea culturismului, 1997. In fiecare an, masa musculara a culturistilor creste considerabil, iar odata cu retragerea lui Dorian Yates, toata lumea a crezut ca un corp mai bine lucrat decat atat nu se poate pana la "Marele Ron" Ronnie Coleman. 

Anii 2000 si Jay Cutler

Coleman a ajuns la o greutate de 134.7 kg si a devenit astfel detinatorul recordului pentru Mr Olympia, castigand titlul de 8 ori. De asemenea, Ronnie Coleman detine si recordul pentru cele mai multe victorii ca profesionist IFBB, 26 la numar. 

Revenind in atentia publicului in 2006 in dorinta de a-si apara titlul pentru a 9-a oara consecutiv, Coleman pierde in fata lui Jay Cutler.

Inainte de a castiga Mr Olympia, Cutler a fost clasat pe locul 2 timp de 5 ani consecutiv.

Victoria lui Jay Cutler avea sa schimbe trendul culturismului de a avea masa musculara din ce in ce mai mare, iar acest lucru a fost demonstrat atunci cand Dexter Jackson i-a furat victoria de sub nas lui Jay Cutler in 2008.

Cutler nu se da batut si isi reia titlul de Mr Olympia in 2009.