Cu siguranta ai auzit multe despre proteinele din zer si despre nenumaratele beneficii pe care le prezinta, in special cresterea masei musculare.

Insa adevarul e ca proteinele din zer pot avea si efecte negative daca nu sunt utilizate dupa recomandarea specialistilor. Ce trebuie sa stim despre proteinele din zer?  

Cei mai multi dintre noi au auzit despre acest termen in copilarie cand ni se oferea spre consum untul si zerul, acestea fiind produse obtinute din branza. De altfel, zerul prezinta o valoare nutritionala extrem de importanta pentru organismul nostru, fiind una dintre cele mai bune posibilitati de a produce aminoacizi cu lant ramificat in mod natural.

Din acest motiv, proteinele din zer sunt adesea utilizate in suplimentele pentru culturisti pentru a ajuta la recuperarea rapida dupa efort intens si la dezvoltarea masei musculare.

Proteina din zer si pierderea in greutate

Conform unui studiu recent, proteina din zer este cea mai buna alegere pentru cei care urmeaza un program de pierdere in greutate. Studiul a facut o comparatie intre bauturile pe baza de proteina din zer si bauturile pe baza de proteina din soia si cele pe baza de carbohidrati. In timpul studiului, persoanele care au consumat bauturi pe baza de carbohidrati au castigat in greutate, iar cei care au consumat doar bauturi pe baza de proteina din soia si-au mentinut greutatea. In schimb, bauturile pe baza de proteina din zer au pierdut cateva kilograme. Unul dintre motivele pentru care proteina din zer ajuta la slabire este faptul ca acest tip de proteina afecteaza cantitatea anumitor hormoni din organism si ofera senzatia de satietate. Astfel ca, la finalul studiului s-a constatat ca cei care au consumat proteina din zer zi de zi timp de 6 luni, nu au asimilat atat de multi carbohidrati ca in celelalte cazuri. De asemenea, proteina din zer ofera mai multa energie organismului si metabolismul este accelerat.

Beneficiile proteinei din zer

Pe langa cresterea masei musculare, proteinele din zer ofera nenumarate alte beneficii.

  1. Intareste sistemul imunitar - Antioxidantii sunt o parte vitala in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, iar proteinele din zer sunt o sursa bogata de antioxidanti. Este extrem de important pentru culturisti sa aiba o dieta bazata pe antioxidanti datorita exercitiilor solicitante de la sala.

  2. Diabeticii - Desi nu exista dovezi concludente inca, unele studii arata ca proteinele din zer scad nivelul de glucoza din sange.

  3. Snack nutritional - Proteinele din zer sunt cea mai buna si sanatoasa sursa de hrana intre mese. Culturistii care se supun unei serii lungi de antrenamente, adesea nu au timp sa manance suficient, iar organismul lor are nevoie de calorii si proteine. De altfel, proteinele din zer sunt recomandate chiar si celor care doresc sa slabeasca.

  4. Usor de digerat - Un alt beneficiu important indeosebi pentru cei care ridica greutati pentru dezvoltarea masei musculare este faptul ca proteina din zer este digerata rapid si ajuta la sinteza proteica.

Efectele secundare ale proteinei din zer

Nu trebuie sa va ingrijorati in privinta efectelor secundare ale proteinei din zer intrucat acest tip de proteina poate fi consumata de majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, uneori pot sa apara cateva efecte secundare insa nu majore.

Unele persoane pot sa se planga de balonare, crampe sau dureri de cap, sete sau oboseala. De altfel, unul dintre efecte ar putea fi chiar reducerea apetitului insa acest lucru este benefic in cazul celor care doresc sa piarda in greutate.

Toate aceste efecte secundare nu pot aparea decat in cazul persoanelor care au alergie la proteina din zer. Astfel ca, proteina din zer nu se recomanda persoanelor alergice la laptele de vaca.

Singurul avertisment pe care il prezinta proteinele din zer este referitor la persoanele alergice la laptele de vaca, proteina din zer fiind un derivat al laptelui. De asemenea, proteinele din zer nu sunt recomandate femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Ce cantitate de proteina din zer trebuie sa consumam?

In functie de stilul de viata, activ sau sedentar, dar si in functie de brandul de proteina din zer ales, se recomanda a se consuma intre 20-35 grame de proteina. Fiecare produs ce are la baza proteina din zer, ofera si cantitatea si indicatiile de administrare pentru a fi siguri ca nu vor exista efecte secundare. Exista si situatii cand organismul are nevoie de cantitati mult mai mici din acest supliment, iar in acest caz se recomanda a se consulta medicul inainte de administrarea cu proteina din zer.