Un nivel scazut de testosteron afecteaza in mod vizibil viata oricarui sportiv, indiferent ca vorbim de persoane ce practica sportul de performanta sau cei care doar doresc sa isi tonifieze corpul.

Potrivit ultimelor cercetari medicale, nivelul scazut de testosteron poate fi remediat in mod natural, iar exercitiile fizice sunt cele care te vor ajuta in a-ti atinge scopul.

Testosteronul joaca un rol extrem de important in viata barbatilor si pentru a atinge nivelul optim necesar pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestuia trebuie sa cunosti toate informatiile legate de acest subiect.

Din pacate, nu exista foarte multe informatii accesibile pe acest subiect, ori informatiile nu sunt complete. Nivelul optim de testosteron difera in functie de mai multi factori, varsta fiind factorul principal dupa care trebuie sa te ghidezi. Apoi, dieta si numarul total de calorii reprezinta un factor important ce modifica nivelul de testosteron. Despre toate aceste lucruri vom vorbi in acest articol.

Efectele mentinerii unui nivel optim de testosteron sunt benefice pentru organism si iti pot schimba in mod pozitiv viata. La polul opus se afla un nivel scazut de testosteron ce iti poate afecta viata in mod vizibil.

Dintre beneficii amintim:

  • Incredere

  • Competitivitate

  • Motivare de a obtine succes in tot ceea ce faci

  • Caracter dominant fara a fi agresiv

Efectele negative in cazul unui nivel scazut de testosteron:

  • Lipsa increderii in sine

  • Lipsa motivatiei

  • Libido scazut

  • Infertilitate

  • Modificari ale somnului

  • Masa musculara redusa si crestere a greutatii corporale

Nivelul maxim de testosteron din organism include 3 forme diferite de testosteron:

  • hormonul de sex legat de globulina (SHBG - Sex Hormon Binding Globulin )

  • testosteron liber legat de albumina

  • testosteron liber

In mod normal, procentul dominant de testosteron ii revine SHBG-ului, restul cantitatii fiind slab legata de albumina. Procentul de testosteron legat de SHBG este mai scazut la barbati. Fractiunea libera, dar si cea legata de albumina sunt disponibile la nivel tisular, suma lor constituind testosteronul biodisponibil.

Testosteronul legat de SHBG inhiba efectiv actiunea testosteronului, ceea ce inseamna ca este in imposibilitatea de a exercita orice actiune celulara. Pe de alta parte, organismul tau poate utiliza testosteronul legat de albumina si pe cel in stare libera la nivel de tesut. Si cum aceste 2 tipuri de testosteron prezinta efecte mult mai active in organism, ne vom focusa atentia asupra lor.

Testosteronul liber poate fi utilizat in procesele biochimice din organism – de la celulele muschilor scheletici, pana la piele, rinichi, oase, sistem nervos central si tesuturile prostatei. De altfel, testosteronul liber este capabil in a interactiona la nivel intracelular. Astfel, se activeaza transcriptia genelor specifice nucleului de celule musculare si creste sinteza proteica, actina si miozina (hipertrofie musculara).

Avand un efect anticatabolic asupra celulelor musculare, testosteronul poate contribui la cresterea masei musculare si a fortei. Mai exact, cresterea masei musculare se intampla atunci cand efectele anabolice ale testosteronului sunt mai pronuntate decat efectele degenerative ale cortizolului.

Testosteronul legat de albumina a fost considerat la un moment dat a fi o forma pasiva de testosteron, asemenea testosteronului legat de SHBG. Insa, cu timpul, dovezile arata ca testosteronul legat de albumina este de fapt deconectat si devine biodisponibil, sau utilizabil de catre organism.

Inainte de a discuta despre nivelul optim de testosteron si cum se obtine in mod natural un nivel de testosteron ideal, amintim cativa factori cheie in ceea ce priveste modificarea, distributia si productia de testosteron la barbati:

  • nivelul de SHBG scade atunci cand nivelul de estrogen scade;

  • distributia de testosteron la barbati se imparte de obicei in 30-45% legat de SHBG si aproximativ 50-68% legat de albumina. 0.5-2% reprezinta testosteronul in stare libera.

  • Testosteronul este principalul hormon sexual masculin, cea mai mare cantitate de testosteron fiind produsa de celulele Leydig ale testiculelor. O cantitate mai mica de testosteron este produsa de cortexul suprarenal.

  • Un barbat va produce intre 2.5 si 11 mg de testosteron pe zi.

  • Dupa varsta de 30 ani nivelul de testosteron incepe sa scada cu aproximativ 1% in fiecare an.

Acum ca am vorbit despre beneficiile si formele testosteronului ce se regasesc in organismul nostru, e timpul sa stabilim cateva strategii ce te ajuta sa cresti nivelul de testosteron in mod natural.

Factori precum stresul, dieta, dar si suplimentele nutritive sunt cunoscute ca avand un impact pozitiv sau negativ ce influenteaza nivelul de testosteron. De aceea, noi iti propunem 5 variante de dieta si suplimente nutritive ce optimizeaza nivelul de testosteron in mod natural.

1. Evita restrictiile calorice severe!

O dieta drastica pe baza de foarte de putine calorii influenteaza in mod negativ nivelul testosteronului in organism. Studiile arata ca barbatii ce consuma intre 1350-2415 calorii pe zi, prezinta o descrestere a nivelului de testosteron liber si o crestere a nivelului de SHBG.

2. Nu elimina de tot grasimile bune din dieta ta!

Incearca sa obtii 25-30% calorii din grasimi intrucat o dieta pe baza de mai putin de 20% grasimi reprezinta cauza principala a scaderii nivelului de testosteron. Grasimile polinesaturate, urmate de grasimile mononesaturate si cele saturate sunt dintre cele mai bune grasimi ce te vor ajuta sa mentii un nivel optim de testosteron daca sunt consumate cu moderatie.

Grasimi polinesaturate: somon, ton, ulei din seminte de in, nuci, susan si seminte de dovleac.

Grasimi mononesaturate: ulei de masline, avocado, ulei de floarea soarelui, ulei de susan, unt de arahide.

Grasimi saturate: ulei de cocos, seminte de floarea soarelui si dovleac, nuci, migdale, lapte, unt, branza si proteinele din sursa animala.

3. Consuma carbohidrati intr-o cantitate mai mare decat proteine

Dietele in care cantitatea de carbohidrati este mai mica decat cea de proteine sau cele cu un raport de 1:1 carbohidrati-proteine pot influenta scaderea nivelului de testosteron. Daca doresti sa cresti nivelul de testosteron, alege o dieta in care cantitatea de carbohidrati o depaseste pe cea de proteine tinand cont de raportul de 2:1.

De exemplu, daca ai o greutate de 90 kg si iti propui sa consumi 2 grame de proteine per 1 kg de masa corporala (180 grame proteine), va trebui sa consumi cel putin 360 grame de carbohidrati pentru a atinge raportul de 2:1 necesar pentru a creste nivelul de testosteron in mod natural.

4. Consuma suplimente nutritive pe baza de plante ce cresc nivelul de testosteron in mod natural

Fenugreek sau Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o planta straveche ierboasa din familia leguminoaselor. Se cultiva cu precadere in Asia,zona mediteraneana si in sudul Europei. In multe tari este cunoscuta si folosita ca mirodenie si planta medicinala. Semințele de schinduf conțin proteine ​​, vitamina C , niacin , potasiu și diosgenin , un compus cu proprietăți similare cu estrogeni . Alte ingrediente active în schinduf sunt alcaloizi , lizina și L - triptofanul , precum și saponine steroidice.

Tongkat ali (a cărui denumire științifică este Eurycoma Longifolia Jack ) este un copac ce creste in Malaezia, Thailanda, Indonezia. Radacinile acestuia sunt folosite in medicina traditionala pentru a stimula  cresterea nivelului de testosteron.

D-acid aspartic (DAA): 2-3 grame pe zi de DAA pe o perioada de 1-3 luni creste in mod considerabil nivelul de testosteron.

Tribulus: extractul de tribulus creste libidoul si nivelul de testosteron in mod natural.

5. Un nivel optim de vitamina D3 si zinc te vor ajuta sa cresti nivelul de testosteron

Suplimentele pe baza de vitamine si minerale sau cele pentru testosteron ar trebui sa includa vitamina D3 si zinc pentru a evita un deficit de aceste vitamine si minerale. Doza necesara depinde de fiecare organism in parte, iar pentru asta trebuie sa consulti un doctor care printr-un simplu test de sange iti va spune cu exactitate daca organismul tau prezinta deficit de vitamina D3 si zinc.

 

In lupta pentru un corp bine tonifiat esti mereu in alerta si stii ca pentru a obtine rezultate trebuie multa munca. Cele mai bune lucruri in viata nu sunt usor de obtinut. Inainte de a-ti atinge obiectivele trebuie sa iti cunosti foarte bine organismul pentru a sti cu exactitate ce anume lipseste si cum ai putea sa suplinesti lipsurile.

Ai grija de organismul tau si nu uita ca sportul si alimentatia corecta te ajuta sa pastrezi o minte sanatoasa intr-un corp sanatos (mens sana in corpore sano).