Sa pierzi in greutate nu este usor, cel putin pentru majoritatea dintre noi, si oricine iti spune altceva te minte.

Este nevoie de motivatie, rabdare, munca si chiar de o schimbare completa a stilului de viata.

 

In acest articol iti vom prezenta 4 strategii care sa te ajute sa depasesti orice asteptari si sa iti atingi scopul de a slabi in decursul unui an si, cel mai important, sa nu mai pui la loc kilogramele pierdute.


1) Nu alege extremele in ceea ce priveste aportul caloric pe parcursul unei zile

Multi oameni vor sa slabeasca foarte mult intr-un timp foarte scurt si, pentru a reusi acest lucru, reduc drastic numarul de calorii ingerat pe parcursul unei zile. Intr-adevar, daca mananci extrem de putin si te antrenezi intens vei slabi rapid dar, trebuie sa stii ca acea grasime data atat de usor jos, o vei pune la loc la fel de usor, daca nu si mai rapid. Aceasta metoda nu este nici sanatoasa, si nici nu iti va oferi rezultate pe termen lung.

Iata de ce nu este eficienta aceasta tactica: dupa o perioada de 2-3 saptamani in care vei slabi destul de mult, metabolismul se va adapta la starea de infometare. Astfel, chiar daca faci antrenamente intense corpul tau va reduce numarul de calorii arse si, indiferent de cantitatea de hrana pe care o  primeste, cat de putina, o va consuma mai lent si va incerca de asemenea, sa faca depozite de grasime pentru perioada urmatoare. Vei observa ca  dupa cele 2-3 saptamani procesul de slabire stagneaza si  se instaureaza starea de oboseala si anxietate.
Infometarea iti poate afecta grav si permanent metabolismul si rezultatele nu vor fi deloc cele asteptate. Nu te poti infometa toata viata si in momentul in care vei reveni la obiceiurile alimentare de dinainte de dieta vei  acumula mai multe kilograme decat ai dat jos. Acest fenomen este numit de specialisti Efectul Yo-Yo. Metabolismul nu mai este la fel de rapid ca inainte si primind o cantitate mai mare  de  calorii, tot ce nu mai poate acum digera depune sub forma de grasime.

Care este atunci solutia optima? Trebuie a reduci numarul de calorii astfel incat sa pierzi aproximativ 1% din greutatea ta corporala pe saptamana. De exemplu, un barbat de 113Kg ar trebui sa slabeasca maxim 1.13Kg pe saptamana, iar o femeie care cantareste 68Kg ar trebui sa slabeasca maxim 680g pe saptamana. Aceasta tactica te va ajuta sa nu pierzi din masa musculara si sa nu iti deteriorezi metabolismul.

2) Evita dietele drastice sau irealistice

 

The_Diet_Cycle_20101.jpg

 

Poti indentifica aceste diete ineficiente dupa numele simandicos pe care il au sau dupa faptul ca iti promit rezultate miraculoase intr-un timp foarte scurt. Acest tip de diete iti recomanda sa elimini in totalitate un anumit aliment din dieta ta sau si mai grav, o intreaga categorie de alimente. De asemenea, iti impun anumite momente ale zilei cand poti sa mananci sau de cate ori poti sa mananci pe parcursul unei zile. Aceste strategii intr-adevar te vor ajuta sa scazi rapid in greutate prin simplu fapt ca organismul tau are mai putine resurse de hrana si le consumi mai rar decat de obicei.
Cu toate astea, aceste diete esueaza pe termen lung pentru ca nu pot fi sustinute pe o perioada indelungata si de fapt, nici nu ar trebui sustinute. Organismul uman are nevoie si de carbohidrati, si de grasimi si de proteine si de glucide. Nu este sanatos sa elimini total nici o categorie de macronutrienti.

Solutia este sa consumi cate putin din fiecare, sa nu faci excese si sa combini corect alimentele. De exemplu proteinele nu se combina cu legume cu amidon (carne cu cartofi). Alimentele bogate in amidon (paine ,cereale, cartofi, paste, dulciuri) nu se consuma cu grasimi (unt, sunca, smantana etc). Fructele acide (citrice, mere , fructe de padure) nu se combina cu cele dulci (banane, pere, mango, etc). Alimentele bogate in amidon se combina corect cu leguminoasele (fasole, linte, mazare, naut etc). Proteinele animale (carne, peste, oua, branzeturi) se combina corect cu legumele sarace in amidon (spanac, rosii, castraveti, ardei, varza etc).


3) Foloseste antrenamentele cardio ca un instrument si antrenamentul cu greutati ca o arma impotriva grasimilor

 

Cardio-VS-Weight-Training-2.png

Sa iti petreci cateva luni bune pe banda de alergat te poate ajuta sa scazi destul de mult in greutate, mai ales daca ai redus si numarul de calorii ingerate. Cu toate astea, trebuie sa stii ca un procent ridicat din greutatea pierduta vine de fapt din masa musculara. Cu siguranta ca tu nu iti doresti acest lucru.

Studiile de specialitate au aratat ca pentru a slabi si a avea o masa musculara bine definita este ideal sa combini antrenamentele cardio cu  antrenamentele de forta.

4) Gandeste pe termen lung

 

AAEAAQAAAAAAAALkAAAAJDQwMzE3MjFmLTU1NDgtNDVlNy1hZDg5LWU1YmViYTFjYmJhZg.jpg

 

Poate acest principiu ti se pare a fi in antiteza cu termenul de "rezolutie” pentru noul an dar, gandeste-te astfel: Chiar vrei sa iti pui aceeasi dorinta in fiecare ajun de An Nou? Cu siguranta ca nu!

Motivul pentru care dietele drastice esueaza dupa prima luna este pentru ca efectiv ele nu pot fi urmate pe o perioada mai indelungata. Acelasi lucru se intampla cu antrenamentele lungi, obositoare si plictisitoare.

Fii sincer cu tine! Chiar ai de gand sa consumi mai putin e 1000 de calorii pe zi pentru tot restul vietii tale? Chiar ai de gand sa renunti la ciocolata pentru totdeauna doar pentru ca este pe lista de alimente interzise de o anumita dieta? Ai de gand sa te epuizezi pe banda de alergat in loc sa te bucuri de viata? Putin probabil! Toate aceste restrictii te vor determina la un moment dat sa te intorci la stilul tau de viata anterior, cu diferenta ca kilogramele pierdute se vor intoarce in cantitate dubla.

Care este solutia? Inainte de a incepe orice plan de nutritie sau antrenament intreaba-te daca le poti urma pe parcursul mai multor ani, nu doar cateva luni. Tu cauti sa iti schimbi stilul de viata, nu sa obtii rezultate rapide care vor disparea dupa cateva luni.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti atingi obiectivul:

  • noteaza pe hartie sarcinile si noteaza progresele saptamanale
  • atunci cand nu vezi progresul dorit fa mici schimbari fie in dieta ta alimentara, fie in programul de antrenament
  • nu te astepta la miracole! acele 10 kilograme in plus nu au aparut pe corpul tau din neant intr-o saptamana, asa ca nici nu te astepta sa dispara intr-o saptamana
  • fa un calendar al meselor si al antrenamentelor si respecta-l  


Suplimente alimentare pentru slabit

VitaminsNutrientsAndSupplements.jpg

In ziua de azi nu mai esti singur in lupta cu kilogramele in plus. Exista pe piata o gama larga de suplimente alimentare pentru slabit care te pot ajuta considerabil dar, trebuie sa tii cont de anumite criterii ca sa il alegi pe cel mai potrivit si sa obtii cele mai bune rezultate:

  1. Suplimentele pentru slabit te ajuta dar nu pot face toata munca in locul tau. Imbina aceste suplimente cu mese sanatoase si echilibrate si cu exercitii fizice regulate.
  2. Trebuie sa stii ca efectele unui supliment difera de la persoana la persoana, in functie de organism si stilul de viata. Alegerea corecta a unui supliment se face in functie de tipul de alimente preferat, surplusul de greutate, programul de mese, istoric medical, varsta, sex.
  3. Fii realist! Oricat de bun ar fi produsul pe care il alegi, daca nu ai si o dieta alimentara sanatoasa si un program de antrenament, rezultatele vor fi minime.
  4. Informeaza-te inainte sa alegi un anumit supliment, citeste eticheta, verifica informatiile.
  5. Cumpara din surse sigure si doar produse a caror comercializare a fost aprobata in Romania de catre autoritatea medicamentelor iar efectul lor a fost testat si verificat prin intermediul studiilor clinice.

Sa pierzi in greutate nu este usor dar nici imposibil. Cu dedicatie, motivatie si multa munca vei reusi sa obtii corpul mult visat si, cel mai important, sa te bucuri de el  tot restul vietii.