Poate nu v-ati gandit niciodata, dar secretul unei vieti indelungate poate fi o haltera.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina din Penn State, practicarea antrenamentelor de forta, odata cu inaintarea in varsta, poate reduce considerabil sansele unei morti premature.

Acestia au urmarit si au analizat timp de 15 ani rutina zilnica de activitati fizice a persoanelor in varsta de 65 de ani. Aproape o treime dintre cei care s-au supus studiului au murit in aceasta perioada, si mai putin de 10% dintre ei practicau exercitii de forta, scazand sub 46 % sansele de a deceda pe parcursul acestui experiment.

Veti spune, desigur, ca persoanele care practicau antrenamente de forta trebuie sa fi avut o conditie si o sanatate mai buna decat ceilalti, fapt ce le-a permis sa se antreneze. Insa, dupa reglarea indexului masei corporale, s-a constatat ca persoanele care sufera de boli cronice precum diabet sau hipertensiune, sau au obiceiuri nesanatoase ca fumatul si batura, dar cu toate acestea fac miscare, prezinta un risc de deces cu 19% mai scazut decat cei care nu practica exercitii de lifting.

Antrenamentele de forta va vor mentine activi si independeti odata cu inaintarea  in varsta, marindu-va rezistenta si echilibrul, dar si densitatea oaselor, reducand astfel riscul fracturilor. In plus, o masa musculara mai mare accelereaza arderea caloriilor si va mentine in forma. Daca deja practicati ridicatul de haltere, nu abandonati! Daca vreti sa incepeti practicarea acestui sport, este bine sa stiti ca antrenamentele de forta sunt sigure pentru absolut oricine si ca varsta nu este un impediment. Daca insa aveti peste 65 de ani si sunteti o persoana pasiva, este bine sa consultati un doctor in ceea ce priveste eventualele masuri de precautie pe care trebuie sa vi le luati.

Luati in considere si posibiliatea de a consulta un trainer, ce va va ajuta in crearea unui antrenament personalizat, adecvat nevoilor corpului dumnevoastra.


 

Sursa: www.menshealth.com