Daca in celelalte sporturi putina grasime nu reprezinta mare lucru, noi stim ca atunci cand vine vorba despre bodybuilding putina grasime ar putea ruina tot.

Inainte sa te apuci sa-ti calculezi obsesiv numarul de calorii, asigura-te ca regimul pe care il tii respecta regulile de baza ale unui culturist.

Regulile de baza atunci cand vrei sa-ti maresti masa musculara sunt simple: mananci doar mancare de calitate, maresti cantitatea de proteina din alimente si respecti antrenamentele.

Faptul ca un culturist poate consuma pana la 5000 de calorii pe zi surprinde foarte multi oameni, dar cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat trebuie sa te hranesti mai mult, caci fiecare muschi trebuie sa-si primeasca portia. Secretul consta in faptul ca toti nutrientii pe care ii dai muschilor trebuie sa fie constanti, dar si de calitate

Iata de ce anume ar trebui sa tii cont atunci cand te hranesti:

1. Echilibreaza  mesele cu proteine slabe.

2. Adauga la fiecare masa nutrienti si carbohidrati cu un indice glicemic scazut.

3. Alege grasimile sanatoase.

Muschii tai sunt compusi din proteine. Nu in totalitate, dar in mare parte doar din proteina. Ceea ce determina insa ca muschii sa se mareasca sunt aminoacizii, si corpul tau trebuie sa-i primeasca obligatoriu in timpul si dupa antrenament, pentru a se putea reface si recupera. Organismul transforma o mare cantitate de proteine in aminoacizi, si dupa ce-i foloseste acolo unde are nevoie, acesta stocheaza aminoacizii in organism pentru cand va avea nevoie de noi resurse. Tocmai din acest motiv este foarte important sa te asiguri ca esti hranit in permanenta cu proteine. 
 
Tot la fel de important de retinut este si faptul ca masa musculara nu se construieste la sala, in timpul antrenamentului. Poti sa petreci in fiecare zi cate o ora sau doua la antrenamente, dar ceea ce conteaza cu adevarat sunt orele de dupa antrenament, caci atunci apar rezultatele.
 
Atunci cand alegi proteinele trebuie sa ai in minte nu cata proteina trebuie sa consumi, ci mai degraba ce fel de proteina. Asa cum am mentionat mai sus, calitatea este foarte importanta, si ce fel de proteine ii dai organismului tau cantareste mai mult decat cata cantitate ii dai. Atunci cand decizi sa iti alimentezi muschii cu proteine slabe, le oferi acestora posibilitatea sa se mareasca cu un aport foarte mic de grasime. Sursele standard de unde poti lua proteine de calitate, probabil le stii deja.

Acestea pot proveni din albusuri de ou, piept de pui, carne de vita, carne de peste, alimente ce pot fi insotite si de un supliment nutritiv de calitate pe baza de proteine. Tine minte ca principala sursa de proteine pentru masa musculara se ia din alimente.

Un alt beneficiu al proteinelor este faptul ca acestea nu maresc nivelul de insulina, asa cum o fac carbohidratii, spre exemplu. Insulina este un hormon care atunci cand isi mareste nivelul, practic, oricand dupa un antrenament, poate determina stocarea de grasimi. Atunci cand consumi in mod regulat si strategic proteinele slabe si carbohidrati, iti mentii nivelul de insulina la un nivel optim, ceea ce inseamna ca nu-i oferi posibilitatea sa stocheze grasime.

Proteina reprezinta cheia intr-un plan de nutritie al unui culturist. Numarul de mese si gustari pe care le iei, trebuie sa fie determinate de cantitatea de proteina pe care o administrezi muschilor tai. Desigur, la fel de importante sunt si cantitatile de carbohidrati, dar si cele de grasimi sanatoase.

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care o comit o parte dintre cei care practica bodybuilding este ca isi inchipuie ca o dieta saraca in carbohidrati va reduce si nivelul de grasime din corp. Cu siguranta nu! 

In zilele in care te antrenezi din greu este absolut necesar sa-i oferi organismului tau cantitatea de carbohidrati de care are nevoie, indiferent ca asta inseamna 400 sau 500 de grame. Ceea ce este cu adevarat important este sa gasesti cantitatea ideala de carbohidrati pe care organismul tau o utilizeaza, si sa incerci sa o consumi in mod strategic, fara sa te lasi influentat de alti factori ce vin din exterior. O cantitate haotica de carbohidrati nu face nimic altceva decat sa mareasca nivelul de insulina, ceea ce duce la stocare si depunere de grasimi.
 
Carbohidratii ofera muschilor tai energia de care acestia au nevoie pentru a-si putea face treaba. Atunci cand nu oferi carbohidrati muschilor, apare senzatia de oboseala, si antrenamentul in sine, este un antrenament pierdut. Asa cum ai grija de cantitatea de proteine pe care o oferi muschilor imediat dupa antrenament ca sa se refaca, tot asa trebuie sa procedezi si cu carbohidratii. Nu uita, desigur, ca trebuie sa tii cont de calitatea acestora, si nu de cantitate. Cei mai eficienti carbohidrati provin din alimentele cu un continut ridicat de fibre si de nutrienti, la care poti adauga cartofii dulci, ovazul, orezul brun si altele.
 
Grasimile sunt si ele la fel de importante in alimentatia unui culturist. La fel ca in cazul carbohidratilor si aici trebuie sa tii cont de niste lucruri simple, caci nu, nu poti renunta la grasimi, deoarece organismul tau are nevoie de ele si nu tocmai in cantitati mici. Cand doresti sa mai pui cateva kilograme pe tine, grasimile reprezinta sursa ideala de calorii, oferind dublu fata de carbohidrati si proteine. Grasimea ofera aproximativ 9 calorii per gram, in timp ce carbohidratii si proteinele ofera doar 4 kcal.

Mai multe calorii? Te intrebi probabil cum este posibil ca asta sa reprezinte un avantaj atunci cand tu nu vrei sa depui grasime. Tine minte, calitatea caloriilor trebuie sa fie o prioritate atunci cand vrei sa-ti dezvolti armonios masa musculara. In ceea ce priveste grasimile, cele mai sanatoase surse de unde le poti lua sunt: fructele de avocado, peste, alune, unt de arahide, masline si uleiul de masline. 

In afara faptului ca ofera toate grasimile sanatoase de care ai nevoie, aceste alimente iti imbunatatesc si functiile vitale.

Atunci cand te afli in sala de antrenament trebuie sa-ti doresti mai mult decat sa devii doar puternic si plin de muschi, ci si sanatos si flexibil, iar asta se poate obtine atunci cand oferi organismului tau ce-i trebuie, dar in cantitatile corecte. Pe langa ingredientele mentionate mai sus, se recomanda si suplimentele cu Omega-3, ce trebuie consumate zilnic si pe care le poti gasi in uleiul de peste, sau uleiul de krill. Exista cateva experimente interesante care arata practic cum suplimentele cu Omega-3 contribuie atat la arderea grasimilor, cat si la imbunatatirea altor aspecte.

Grasimile provenite din unt, cipsuri si alte produse din aceasta gama, reprezinta un mare NU si trebuie sa le eviti pe cat posibil. Un antrenament de calitate merita un combustibil de calitate. Nu poti sa trisezi si sa ai si rezultate, caci in acest stil de viata, rezultatele vorbesc pentru tine. La fel de importanta ca nutritia, trebuie sa fie si calitatea antrenamentelor, caci acestea sunt complementare si trebuie sa fie intr-un echilibru complet.

Nu uita, esti ceea ce mananci!