Care sunt cele mai frecvente greseli pe care multi le fac in timpul antrenamentelor si care te impiedica sa progresezi?

Nu este suficient doar sa ne apucam de sport si sa asteptam rezultatele sa apara ca prin minune. Antrenamentele presupun o executie corecta, altfel riscam sa ne alegem cu dureri ale incheieturilor, ale tibiei si chiar ale spatelui.

Nu putini sunt cei care se plang de disconfort sau diverse dureri ce apar in timpul antrenamentului sau la finalizarea acestuia. Este important, in primul rand, sa ne alegem un antrenor in masura sa ne explice cum se realizeaza diverse exercitii, mai ales daca esti incepator.

Dintre cele mai frecvente greseli intalnite in salile de sport, ce transforma o activitate sanatoasa intr-una extrem de dureroasa, constau in elemente de baza, aparent banale, dar care nu sunt respectate.

  • Alegerea unui tip de incaltaminte total nepotrivit. Incaltamintea sport este un prim pas in inceperea unui antrenament, iar alegerea unui tip de incaltaminte nepotrivit activitatii sportive desfasurate poate provoca dureri ale incheieturilor, tibiei sau chiar ale spatelui. Cum alegem pantofii sport? Un prim criteriu este stabilirea tipului de activitate dorit: mers pe jos, alergat, catarat, fitness etc. In functie de tipul de miscare desfasurat, incaltamintea poate sa aiba talpa groasa sau mai subtire. Pantofii sport cu talpa groasa se recomanda pentru alergare pe banda, iar cei cu talpa subtire sunt pentru baschet sau tenis. In cazul drumetiilor pe munte, bocancii rigizi sustin piciorul si il protejeaza. Pantofii pentru alergat au un profil aerodinamic, cu striatii pe talpa, ce impiedica alunecarea.

    In cazul orelor de fitness, incaltamintea trebuie sa fie usoara, lejera, dar mai ales flexibila. Talpa trebuie sa ajute la alunecare sau rasucire.

    Specialistii ne sfatuiesc sa cumparam adidasi cu o jumatate de numar, ba chiar cu un numar mai mare. In timpul efortului fizic indelungat, talpile se umfla mai tare decat in mod obisnuit, iar pantofii sport trebuie sa ofere stabilitate, sa fie confortabili si sa nu ne stranga.

`

  • Inceperea antrenamentului fara incalzirea musculara. Putini sunt cei care executa exercitii de incalzire inainte de a incepe antrenamentul propriu-zis desi acestea imbunatatesc ritmul respirator, fluxul sanguin si te feresc de accidentari. 10 minute de incalzire, inainte de inceperea antrenamentului, te ajuta sa lucrezi la performanta maxima si sa beneficiezi de toate resursele pe care corpul tau le ofera.

  • Executarea gresita a exercitiilor de tip cardio. Atunci cand vorbim de antrenamentul cardio avem de a face cu o balanta extrem de delicata – daca nu te antrenezi suficient nu vei obtine rezultatele dorite si daca te antrenezi in exces nu faci decat sa te obosesti in mod inutil. Cheia succesului la antrenamentele cardio consta in executarea de exercitii timp de 25-45 minute maxim, exercitii a caror intensitate va creste de la un antrenament la altul. Daca te antrenezi mai mult decat timpul sugerat de antrenori, vei atinge limita la care antrenamentele devin stagnante si nu mai putem vorbi despre un progres.

  • Nu te motivezi suficient de mult. Atunci cand te antrenezi cu greutati, asigura-te ca nu lucrezi la aceeasi rutina, cu aceleasi greutati, oricand este loc de mai bine. Alege mereu greutati mai mari, suficient cat sa te motiveze sa continui antrenamentul. Asa cum spun unii dintre cei mai mari bodybuilderi ai tuturor timpurilor, “No pain, no gain”, asadar monitorizeaza-ti mereu activitatea si progresul. De asemenea, ai putea sa stabilesti cateva obiective personale pe care sa le atingi. Ai fi surprins sa vezi cat de multe poti realiza!

  • Lipsa stretching-ului la finalizarea antrenamentului. Exercitiile de stretching ajuta atat la imbunatatirea flexibilitatii, cat si a mobilitatii organismului. Antrenamentele intense pun multa presiune asupra muschilor, iar exercitiile de intindere nu fac altceva decat sa diminueze din durerile musculare, sa stimuleze circulatia arteriala si sa creasca performanta atletica. 

  • Nu te odihnesti suficient. Odihna este extrem de importanta atunci cand dorim sa crestem masa musculara. Hipertrofia si forta musculara cresc in timpul perioadei de refacere de dupa antrenament.  In general vorbind, una sau doua nopti nedormite nu vor avea un impact prea mare asupra performantei sportive, insa daca iti faci un obicei din a dormi foarte putin in fiecare noapte, te poti confrunta cu diverse modificari ale nivelului de hormoni, in special cei legati de stres, recuperare musculara si stare de spirit. Unele cercetari indica faptul ca lipsa somnului creste nivelul de stres.

  • Alegerea antrenorului nepotrivit. Antrenorul trebuie sa reprezinte un model demn de urmat, iar un antrenor care nu mai e intr-o conditie fizica buna nu este alegerea tocmai corecta. Chiar daca acesta a castigat la un moment dat titlul de Mr Olympia, antrenorul trebuie sa aiba o conditie fizica buna si sa reprezinte intruchiparea sanatatii. E imposibil sa fii intr-o stare perfecta 365 de zile pe an, insa un antrenor neglijent 24 din 24 nu este alegerea cea mai potrivita. Este mult mai dificil sa iti alegi antrenorul personal decat un doctor bun. Gandeste-te ca antrenorul va fi parte din viata ta, ca alaturi de el/ea vei petrece ore bune in fiecare zi.

  • Intotdeauna te bazezi pe un partener de antrenament. Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face atunci cand te hotarasti sa mergi la sala e sa iti iei prietenul/prietena cu tine. Risti sa faci dintr-o zi de antrenament, un moment de barfa. Nu iti pune baza in cineva atunci cand te hotarasti sa te antrenezi pentru ca risti sa ramai fara partener exact atunci cand te astepti mai putin. Partenerii de antrenament te pot dezamagi si poate nu sunt la fel de dedicati ca tine. Fii motivat! Trateaza fiecare antrenament ca pe o intalnire de afaceri importanta la care nu poti intarzia, pe care nu o poti amana si de la care nu poti lipsi pentru ca cea mai importanta persoana esti: TU!

  • Executarea gresita a exercitiilor cu greutati mari. Pozitia corpului este extrem de importanta atunci cand lucrezi cu greutatile. O pozitie ferma si corecta te tine departe de accidente. Pentru astfel de exercitii este obligatoriu sa ai un antrenor specializat sau un partener de antrenament profesionist.

Activitatile sportive ne ajuta sa imbunatatim starea de sanatate, somnul si chiar dispozitia sau, cu alte cuvinte, “Mens sana in corpore sano” (O minte sanatoasa intr-un corp sanatos). O executie cat mai corecta a acestora imbunatatesc postura si te ajuta sa atingi performanta intr-un timp mult mai scurt.