Ce este Glutamina?

Glutamina este cel mai abundent aminoacid din corpul uman, insumand aproximativ 60% din aminoacizii prezenti in scheletul osos. 

Glutamina este un aminoacid conditionat esential, ceea ce inseamna ca organismul uman nu are nevoie sa il ia din alimentatie. Glutamina exogen, cu alte cuvinte, glutamina ca supliment alimentar sau ingerata din mancare, este esentiala organismului numai sub anumite conditii, conditii care includ: stres, traume, distrofie musculara si boli, care, in cazuri extreme, pot duce la o scadere a nivelului de Glutamina in organism cu pana la 50%.

Atunci cand ne confruntam cu stres, distrofie musculara, traume sau alte afectiuni, corpul nostru nu produce suficienta glutamina pentru a functiona corespunzator. Vitamina B3 si Vitamina B6 sunt esentiale organismului pentru ca acesta sa poata produce Glutamina din Acidul Glutamic.

De ce este Glutamina asa de importanta?
Glutamina ajuta la buna functionare a intestinelor si la intarirea sistemului imunitar.
Din moment ce sistemul imunitar este cel care are principalul rol in refacerea organismului, glutamina ajuta organismul sa faca fata la antrenamente intense. 

Beneficii:

  • ajuta la cresterea secretiei de hormoni de crestere;
  • ajuta la alimentarea organismului cu glucoza;
  • ajuta la hidratarea musculaturii;
  • ajuta la reducerea acidului lactic.

Un supliment alimentar pe baza de Glutamina poate fi de un real ajutor pentru o persoana care sustine un antrenament fizic intens sau pentru o persoana care are o dieta saraca in calorii, cu alte cuvinte, care doreste sa scada in greutate.

Ce trebuie sa stii despre Glutamina?
Unde o poti gasi?
Varza alba si sfecla contin un procent ridicat de glutamina, la fel si pestele, leguminoasele (fasole, mazare, linte, etc) si produsele lactate.

Glutamina ca supliment alimentar
Suplimentele cu glutamina se recomanda sportivilor pentru ca aceasta substanta previne catabolizarea masei musculare, amplifica sinteza proteica, mareste depozitele de glicogen, ajuta la refacere dupa efort si stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar.  Doza recomandata pe zi de glutamina este de 20-25g, chiar pana la 30g, intrucat glutamina este un supliment alimentar care nu cauzeaza efecte adverse.

Concluzii
Glutamina este un supliment care promoveaza cresterea musculaturii, ajuta la refacere in urma antrenamentelor si creste nivelul de forta si anduranta al organismului. In plus, intareste sistemul imunitar.

Glutamina este un precursor al Argininei iar studiile de specialitate au dovedit ca in combinatie cu un antrenament regulat aceasta ajuta la arderea grasimilor si la obtinerea unui corp slim si tonifiat.
Ca un ultim sfat, mananca sanatos, fa miscare regulat si traieste frumos!