Respira adanc, un cercetator Australian arata ca vor fi necesare multe expiratii pentru a scapa de grasimea in exces.

In ciuda obsesiei societatii cu problemele de greutate, un studiu arata ca, in mod surprinzator, putini specialisti in sanatate stiu ce se intampla cu adevarat cu grasimea atunci cand o dam jos.

Cercetarile efectuate de o echipa de la centrul de cercetare UNSW Science din Sydney a studiat exact ce se intampla cu grasimile atunci cand scapam de kilogramele in plus si a demonstrat ca teoriile principale ale doctorilor sunt gresite: Nu “transformam greutatea noastra in energie” ci o folosim pentru a produce energie. In final, toata grasimea este expirata !

 

Rezultatele lor, publicate in Jurnalul Britanic de Medicina, arata ca 10kg de grasimi se transforma in cele din urma in 8.4kg de dioxid de carbon, care este expirat prin procesul de respiratie si 1.6kg de apa, pe care o excretam prin transpriatie, urina, lacrimi, sau alte lichide.

Raspunsul corect este ca cea mai mare parte a masei este expirata sub forma de dioxid de carbon. Se duce pur si simplu in aer. - spune intr-un comunicat de presa Ruben Meerman, autorul principal al studiului, fizician si prezentator TV.

Meerman a devenit prima data interesat de biochimia slabitului cand a slabit chiar el 15 kilograme - dar cand a intrebat doctorii unde s-a dus toata aceasta greutate, a fost surprins sa afle ca de fapt, nimeni nu prea stia sa explice.

 

“Am pierdut 15kg in 2013 si am vrut pur si simplu sa aflu unde s-au dus acele kilograme.”

Dr. Ruben Meerman

Dr. Ruben Meerman

 

Considerand ca acest subiect este “gresit inteles”, profesorul a fost dornic de a corecta speculatiile, in special in contextul crizei obezitatii la nivel mondial, care nu pare a fi deloc in scadere. Dupa ce a chestionat 150 de doctori, nutritionisti si antrenori personali, a descoperit ca mai bine de jumatate dintre acestia credeau ca grasimea pur si simplu este “arsa”, ca dispare cand se transforma in energie. Dar, fizician fiind, Meerman stia ca acest lucru ar incalca legile conservarii masei si energiei.

Pentru a rezolva problema odata si pentru totdeauna, Meerman s-a aliat cu Andrew Brown, directorul Unversitatii de Biochimie din Noua Galie de Sud, Australia, si s-au apucat sa calculeze reactiile biomoleculare ce duc la pierderea in greutate.

Oamenii acumuleaza grasime atunci cand carbohidratii si si proteinele pe care le-am mancat sunt convertite in trigliceride (compusi formati din carbon, hidrogen si oxigen) si apoi stocate in lipidele din interiorul celulelor de grasime. Pentru a pierde in greutate, trebuie ca acele trigliceride sa fie descompuse, pana la molecule de carbon.

 

“Atat restrictionarea caloriilor cat si exercitiile fizice pot inclina balanta in favoarea ta daca obiectivul este pierderea in greutate. Raportul dintre caloriile care intra si caloriile care ies ramane valabil. In cazul in care organismul tau are nevoie de mai multe calorii decat ii procuri prin dieta, acesta va incepe sa acceseze caloriile stocate sub forma de grasime.”

 

Acesta a adaugat ca:

 

“Pentru a accesa energia excesiva depozitata in grasimile din corp, moleculele de grasime trebuiesc mai intai eliberate din adipocite si in cele din urma descompuse si convertite in dioxid de carbon si apa. Atomii din acele molecule de grasime nu se transforma pur si simplu in energie pura si caldura si dispar complet, dar se pare ca asta credeau majoritatea doctorilor, nutritionistilor si antrenorilor personali, fapt dovedit de chestionarele noastre. ”

 

Rezultatele au aratat ca, pentru a descompune complet 10kg de grasime trebuie sa inhalam 29kg de oxigen (iar prin procese chimice vom arde aproximativ 94,000 de calorii). Aceasta reactie produce apoi 28kg de dioxid de carbon (CO2) si 11kg de apa (H2O).

Calculele noastre arata ca plamanul este organul principal de excretie a grasimilor, scrie echipa in document.

Cu toate acestea, ei nu au putut afla exact ce patesc celulele de grasime in acest proces. Dupa luni intregi de cercetare, Andrew Brown a descoperit o formula dintr-o publicatie din 1949, care rezolva dilema. Aceasta arata ca atomii de oxigen erau impartiti intrei carbonul si hidrogenul din grasime, intr-un raport de 2/1 (formand dioxid de carbon si apa). Acest lucru le-a permis sa vina cu un calcul final: 84% din atomii unei molecule de grasime sunt expirati sub forma de dioxid de carbon, iar ceilalti 16% sfarsesc sub forma de apa.

"Formula chimica pentru o celula obisnuita de grasime la oameni este cunoscuta de foarte mult timp, iar numerele exacte au fost disponibile inca din 1960: Aceasta este C55H104O6."

"Deci, fiecare molecula de grasime are in medie 55 de atomi de carbon,104 de hidrogen si 6 de oxigen, in timp ce dioxidul de carbon are doar un atom de carbon pentru fiecare molecula (de ex: CO2). Dioxidul de carbon produs poarta afara toti atomii de carbon atunci cand o molecula de grasime este complet metabolizata, iar apa poarta toti cei 104 atomi de hidrogen. Formula completa pentru metabolizarea grasimilor este:"

C55H104O6 + 78 O2 → 55 CO2 + 52 H2O

"Ati putea denumi asta 'formula slabitului'. Iti arata ca trebuie sa inspiri 78 de molecule de oxigen pentru a 'arde' o singura molecula de grasime. Folosind ce-ai invatat in liceu, la chimie, poti apoi sa calculezi ca daca vrei sa pierzi 10kg de grasime (C55H104O6), va trebui sa inhalezi 29kg de oxigen si vei produce 28kg de dioxid de carbon si 11kg de apa, pe care le vei elimina."

Acest lucru arata cat de importanta este o respiratie corecta atunci cand faci exercitii. Din nefericire pentru multi, asta nu inseamna pur si simplu ca respirand ca nebunii vom pierde in greutate. Mai avem nevoie sa facem si exercitiile care vor descompune grasimile si vor elibera carbonul.

respiratia-corecta-in-timpul-exercitiilor

“Exista un numar limitat de respiratii pe care le poti efectua intr-o zi. Intr-o zi de odihna, respiri in jur de 12 ori pe minut, deci intr-o zi intreaga vei efectua 17,280 de respiratii, fiecare eliminand in jur de 10 miligrame de carbon.”, spune Meerman pentru ABC Science. Deci cam atat de multi poti pierde intr-o singura zi fara exercitii fizice.


Antrenorul/doctorul/nutritionistul tau stie ce se intampla cu grasimea atunci cand o dai jos? Ce-ar fi sa-l pui la incercare ? Intreaba-l, si daca nu stiu, te poti tu da mare :)