Tot ce ai nevoie sunt 10 minute pe zi, vointa si consistenta!

Daca ai stii ca exista ceva gratis, complet accesibil, indiferent de locatia in care te afli, si care sa iti transforme corpul, starea de spirit si in plus sa iti aduca beneficii majore asupra sanatatii ai dori sa incerci?

Daca raspunsul este da, citeste in continuare despre exercitiile calistenice ( cu greutatea corpului).

Care sunt beneficiile acestor exercitii?

   Ajuta la dezvoltarea si mentinerea masei musculare

Asa cum probabil deja stii, cresterea nivelului de forta si anduranta a organismului este esentiala pentru accelerarea metabolismului care scade odata cu varsta. Masa musculara bine definita joaca un rol important in mentinerea unei greutati normale si in functionarea eficienta a metabolismului. Adica, cu cat ai muschi mai bine definiti si mai tonifiati, cu atat rata ta metabolica este mai ridicata.

Ai observat ca atletii mananca mult fara sa se ingrase? Asta se intampla pentru ca cei care fac sport ard calorii din grasimea depusa si nu din muschi. Grasimea ocupa volum (este inerta din punct de vedere metabolic), dar nu te ajuta sa arzi calorii  precum muschii. Fiecare centimetru pierdut pe haine inseamna grasime topita, chiar daca acul cantarului nu arata mari diferente (tine cont de faptul ca muschii sunt mai grei fata de grasime si de aceea, o persoana care face sport arata mult mai slim si mai fit fata de o persoana sedentara, cu aceeasi greutate).

  • Imbunatatesc functia cardiaca

Exercitiile de orice tip determina inima sa pompeze sange in corp in ritm mai alert, fapt ce reduce presiunea arteriala si imbunatateste circulatia.

  • Reduc riscul de diabet

Sportul previne aparitia diabetului prin faptul ca elimina glucoza din circuitul sanguin si o depoziteaza in muschi sub forma de glicogen, pe care organismul il va folosi ulterior atunci cand va avea nevoie de energie.

  • Imbunatatesc starea de spirit si combat depresia

Unele persoane vad sportul ca un antidepresiv natural, intrucat ajuta la eliminarea stresului si la cresterea stimei de sine. In plus, asigura un somn mai calitativ si o stare emotionala mai buna. In timpul exercitiilor fizice, organismul elibereaza endorfine, numite si "moleculele fericirii". Endorfinele se elibereaza in momentul in care facem o actiune placuta, in care savuram ceva, in care trecem de la o stare neplacuta la una de bine. Secretia de endorfine este stimulata in special de sport, de mangaierile fizice si de sex. Ca efecte pozitive, endorfinele scad agresivitatea si amelioreaza durerea fizica si depresia.

  • Mentin functiile cognitive

Hormonul BDNF care este stimulat in timpul exercitiilor fizice, ajuta la regenerarea celulelor la nivelul creierului. Sportul, de asemenea, scade stresul oxidativ la nivelul celulelor si scade riscul aparitiei unor afectiuni ca Alzheimer, Dementa etc.

  • Imbunatatesc sanatatea oaselor si articulatiilor

Dezvoltarea masei musculare protejeaza articulatiile si oasele intrucat muschi mai puternici, inseamna o presiune mai scazuta asupra articulatiilor, pentru orice tip de actiune  fizica pe care noi o intreprindem, chiar si pentru simplul mers.

S-a demonstrat faptul ca sportul reduce durerile la nivelul spatelui, gleznelor, genunchilor si soldurilor si sustine densitatea scheletului osos (prevenind fracturile si osteoporoza).


4fit iti prezinta un set de exercitii care iti vor transforma corpul si starea de sanatate in doar 4 saptamani. Vestea buna? Nu este nevoie sa iti faci abonament la sala sau sa iti cumperi echipament special.


PLANK (PLANSA)

 

xpqBIaA-POldoj795xtoaiBD8cTeWNfrZo8rXKeY

 

Cum se executa: Plansa este un exercitiu isometric (static) si are ca regula principala, mentinerea corpului intr-o pozitie corecta. Priveste imaginea de mai sus: spatele si genunchii trebuie sa fie complet intinsi, fara sa te indoi sau sa te arcuiesti. Mentine aceasta pozitie cat de mult poti.

Rezultate: Daca este executat corect, acest exercitiu lucreaza muschii abdominali, muschii spatelui, picioarele, bratele si muschii fesieri.

 

FLOTARI

t240igA--xNDycHABUmxkwwY6CZqJ8d8KZnHsxY9


Cum se executa: Pozitia initiala este de plansa, cu bratele bine intinse. Din aceasta pozitie trebuie sa te cobori spre podea cat de mult poti. Asigura-te ca spatele, pelvisul si picioarele formeaza o linie dreapta. Apoi incet, revino la pozitia initiala.

Rezultate: Acest exercitiu lucreaza muschii pectorali, bratele si muschii abdominali.


EXERCITIU PENTRU COAPSE SI FESE

OLaVjMUDZ-UhgHi7Ld6O7OLWZeIJ2Il0hbKPmM7S

Cum se realizeaza: Sprijina-te cu genunchii si palmele de podea si apoi intinde piciorul stang si bratul drept ca sa formezi o linie dreapta, paralela cu solul. Urmatorul pas este sa le indoi pana atingi cotul drept cu genunchiul stang. Apoi indreapta-le si schimba piciorul si bratul: atinge cotul stang cu genunchiul drept.

Rezultate: Acest exercitiu lucreaza muschii spatelui, coapsele, muschii fesieri si muschii abdominali.

 

GENUFLEXIUNI

lVgIPj7pvHBfFkxx07HrXmHPeeCdDwn0o9vxBKXC

Cum se realizeaza: Stai cu picioarele departate, astfel incat sa fie aliniate cu linia umerilor. Coboara-te ca si cum ai vrea sa te asezi pe un scaun imaginar, avand grija ca genunchii si varfurile picioarelor sa formeze o linie dreapta si, in celasi timp, sa tii spatele drept. Pentru un mai bun echilibru poti indrepta bratele in fata. Urmatorul pas este sa te ridici in pozitia initiala cat mai incet posibil.

Rezultate: Intareste muschii fesieri, coapsele si gleznele.


ABDOMENE

RV6oZ4Hkau1bIj9qZzi6J7LjhcFhDzbO_Tshyb6Z

Cum se realizeaza: Intinde-te pe spate, cu bratele intinse pe langa urechi deasupra capului si genunchii indoiti. Ridica-ti usor partea superioara a corpului, cu mainile intinse pana ce iti atingi degetele de la picioare. Apoi intoarce-te usor la pozitia initiala.

Rezultate: Intareste muschii de baza ai tunchiului si ajuta la o ardere rapida a grasimilor.


EXERCITIU PENTRU ABDOMEN SI FESE

 

PYbyJG1D4CaZVEOh9Rjrt6_cXeY5dzjBJIyRgSF8

 

Cum se realizeaza: Aseaza-te cu fata in sus, sprijinindu-te in maini si picioare, cu trunchiul ridicat deasupra solului. Ridica un picior cat de mult poti, si apoi coboara trunchiul spre podea, fara sa ridici celalalt calcai de pe podea.

Rezultate: Acest exercitiu tonifica muschii abdominali si fesieri si subtiaza talia.

 

TALIE

HIyzi4WDXRFIQsAIMg9rxIeEQ-I3TZf3uVV9_W1q

Cum se realizeaza: Aseaza-te pe podea cu fata in jos si cu bratele indoite sub cap. Ridica-ti trunchiul cat de mult poti. Stai o secunda in aceasta pozitie si apoi revino la pozitia initiala.

Rezultate: Tonifica si intareste muschii spinali.


Executa urmatoarele seturi de exercitii pentru 6 zile:

 

s90TTmhv-LK0Eyz-TX_h368zkbweV_L8ezs6WGEY


 

OP1ASN07rQDHq6nGBdDZdgKSdmvQo0d505j50YXk


Sportul te ajuta nu numai sa arati mai bine dar si sa te simti mai bine. Nu toata lumea poate sustine antrenamente complexe cum fac cei care practica bodybuilding dar, 10 minute pe zi si un pic de vointa reprezinta un mic pas care poate face o mare diferenta!