Suplimente pentru masa musculara | Ghidul complet

GHID DE SUPLIMENTE PENTRU MASA MUSCULARA



Ce sunt suplimentele pentru masa musculara ?

Suplimentele pentru masa musculara sunt suplimente alimentare folosite de obicei de catre cei implicati in sport, culturism, fitness si atletism.

Acestea pot fi folosite pentru a suplimenta mesele sau pentru a le inlocui atunci cand nu sunt posibile si ajuta la cresterea masei musculare, arderea de grasimi si imbunatatirea performantelor sportive.

Printre cele mai utilizate se numara proteinele, aminoacizii, in special cei cu lanturi ramificate (BCAA), creatina, acizii grasi esentiali, suplimentele cu vitamine si minerale, si chiar produsele de slabit. Suplimentele sunt de obicei vandute separat, sub forma de cutii cu pilule, capsule, pastile sau prafuri, dar sunt des intalnite si sub forma de pachete, cu mixuri de suplimente diferite, ale caror proprietati ofera beneficii si avantaje sinergice.

In timp ce suplimentele pentru masa musculara sunt de asemenea consumate si de catre publicul larg, cantitatea si frecventa lor creste cand vine vorba strict de culturisti.

Apeleaza-ne acum la 0371.502.000
sau incepe o conversatie in chat ( jos dreapta )

Operatorii nostri au peste 2 ani de experienta in domeniu si iti pot oferi consultanta personalizata.

De ce sa iau suplimente nutritive pentru culturism ?

Timpul a devenit in zilele noastre o resursa foarte valoroasa. Pentru a creste serios in masa musculara, ai nevoie de antrenamente intensive, si este recomandat un numar de 6 mese complete zilnice. Din cauza programelor foarte incarcate, acest lucru este aproape imposibil de realizat.

Suplimentele nutritive pot fi folosite ca un fel de “fast food”. Sunt foarte usor de preparat, iar in cazul batoanelor proteice prepararea nu este deloc necesara. Acestea suplimenteaza necesarul proteic pe durata intregii zile, si il inlocuiste atunci cand este cu adevarat necesar. De asemenea, majoritatea suplimentelor din ziua de azi sunt fabricate cu diferite arome, toate placute la gust.

Inca un lucru care mai trebuie inteles este ca rezultatele vizibile se vor vedea atunci cand masa musculara creste, iar procentul de grasime scade. Daca alimentatia nu favorizeaza asimilarea de proteine, iar exercitiile nu vor favoriza si scaderea procentului de grasime, rezultatele nu vor fi extraordinare.

Ce tipuri de suplimente exista ?

Pe piata exista nenumarate tipuri de suplimente nutritive pentru masa musculara, de la shake-uri de proteine la produse ce ajuta cu scaderea grasimii din corp. Printre cele mai importante se numara urmatoarele:

Pentru a intra in detalii despre fiecare tip de supliment in parte, da click pe cel care te intereseaza.

Proteine - Vezi produse

Proteinele sunt molecule mari si complexe, care joaca un rol foarte important in organismul uman. Acestea fac cea mai mare parte din treaba din interiorul unei celule si sunt necesare pentru structura, functionarea si reglarea organelor si tesuturilor corpului. Proteinele sunt alcatuite din sute sau mii de molecule mai mici atasate intre ele, denumite aminoacizi. Exista in total 20 de tipuri diferite de aminoacizi ( de curand a fost descoperit inca un tip ) ce pot fi combinati pentru a produce proteine. Fiecare secventa (ordine sau combinatie) a aminoacizilor determina structura si functia fiecarei proteine in parte.

Alimentele ce reprezinta cele mai bune surse de proteine sunt carnea, ouale(albumina), lactatele (proteinele din zer), soia, fructele in coaja lemnoasa, dar proteinele pot fi gasite in oricare alte tipuri de alimente.

Aminoacizi - Vezi produse

Aminoacizii sunt compusi organici care se combina intre ei pentru a forma proteine. In total exista in jur de 21 de aminoacizi. Din multitudinea de combinatii posibile de aminoacizi, se pot forma un numar mare de diferite proteine. Impreuna, aminoacizii si proteinele cladesc viata.

Cand proteinele sunt digerate, acestea se descompun inapoi in aminoacizi. Corpul uman se foloseste apoi aminoacizii pentru a crea proteine specifice care ajuta organismul la digestie, crestere, repararea tesuturilor si multe alte functii.

Aminoacizii pot fi de asemenea folositi si ca o sursa de energie.

Acestia se clasifica in trei grupe:

  • Esentiali
  • Acestia nu pot fi creati de catre organism. Este necesar ca ei sa fie pusi la dispozitie prin alimentatie. Exista in total 9 aminoacizi esentiali: histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina.

  • Neesentiali
  • Acesti aminoacizi pot fi produsi de corpul uman chiar daca nu ii procuram prin alimentatie. Printre acestia se numara: alanina, asparagina, acidul aspartic si acidul glutamic

  • Conditionali sau semi-esentiali
  • Amino acizii semi-esentiali sunt esentiali doar in cazuri de boala sau stres Aminoacizii conditionali includ: arginina, cisteina, glutamina, tirozina, glicina, ornitina, prolina si serina.

Cei mai importanti aminoacizi au categoriile lor proprii in magazinul nostru online. Acestia sunt BCAA (aminoacizii cu lanturi ramificate), glutamina si l-arginina.

Creatina - Vezi produse

Creatina este un compus proteic neesential, ce se gaseste in mod natural in corpul uman. Aceasta poate fi produsa de corpul uman, in special de catre ficat, din trei aminoacizi, arginina, glicina si metionina. Odata intrata in organism creatina intra in celule si apoi , Peste 90% din creatina din corpul uman se gaseste in muschi.

Tesutul muscular nu poate produce creatina, asa ca este nevoit sa o ia din fluxul sangvin. Odata intrata in muschi, creatina este utilizata pentru producerea de adenozin trifosfat (ATP), combustibilul ce propulseaza puterea musculara.

Atunci cand un muschi necesita o contractie, legaturile din moleculele ATP sunt rupte. Energia eliberata de aceste rupturi moleculare sunt ceea ce propulseaza contractiile musculare. Cand intr-o celula nivelul ATP ajunge la zero, aceasta nu se mai poate contracta. Organismul are nevoie apoi nevoie de refacere a nivelului de ATP.

Desi creatina se gaseste in alimentele de origine animala, majoritatea este distrusa prin procesul de preparare. Creatina a devenit astfel una dintre cele mai populare suplimente nutritive din intreaga lume. Mai bine de 40% dintre atletii de toate tipurile consuma acest supliment, in special culturistii, cu un procent de peste 70%. Nenumarate studii au fost facute, toate cu rezultate in favoarea creatinei. S-a confirmat astfel ca acest supliment ajuta la cresterea rezistentei la efort fizic si, in mod implicit, la cresterea masei musculare.

Oxid Nitric - Vezi produse

Oxidul nitric sau oxidul de azot este o molecula produsa de corpul nostru. Aceasta are scopul de a transmite semnale prin intreg organismul, pentru a ajuta miliardele de celule sa comunice intre ele. In anul 1998, trei savanti au primit Premiul Nobel pentru Medicina in urma descoperirii rolului de comunicare a oxidului nitric. Acesta este extrem de important, iar fara el, organismul ar fi un dezastru.

In urma a peste 60 000 de studii facute in ultimii 20 de ani, s-a demonstrat ca oxidul nitric este important intr-o multitudine de functii, de la memorie si transmiterea informatiei intre celulele creierului pana la cresterea masei musculare.

Oxidul nitric ajuta la cresterea fluxului sangvin catre tesutul muscular, facand posibila distribuirea uneio cantitati mai mari de proteine si oxigen. Suplimentele cu oxid nitric au devenit astfel o arma secreta a atletilor si culturistilor. Acestia iau acum suplimente cu L-arginina si L-citrulina (aminoacizii din care este sintetizat oxidul de azot) pentru a avea rezistenta mai mare in antrenamente si rezultate sporite.

Deficientele de oxid nitric sunt cauzate de imbatranire, sedentarism, fumat, colesterol ridicat datorat dietelor grase si in general de lipsa unei alimentatii sanatoase. Suplimentele cu oxid nitric te pot ajuta sa iti cresti nivelul de energie, vitalitate, si in general, de buna dispozitie.

Vitamine si minerale - Vezi produse

Vitaminele si mineralele sunt considerate nutrienti esentiali, deoarece rolul lor este esential pentru buna functionare a organismului. Desi ambele sunt considerate micronutrienti, la baza, vitaminele si mineralele sunt diferite.

Vitaminele sunt compusi organici (thiamina, riboflavina, niacina, etc.), iar mineralele sunt compusi anorganici (calciu, fosfor, potasiu, etc.).

Vitaminele esentiale sunt 13 la numar, iar pentru sportivi si atleti, printre cele mai importante se numara vitaminele C, B6 si B1.

Pentru ca totul sa functioneze cum trebuie si tu sa te simti bine, trebuie sa ai un nivel echilibrat de vitamine in corp. Lipsa sau deficitul fiecarei vitamine in parte poate fi identificata, deoarece prezinta anumite simptome.

Mineralele exista pretutindeni, iar noi le utilizam si le consumam zilnic. Sarea de bucatarie, pe care o folosim sa dam gust mancarii, este un mineral cunoscut sub numele de halit (si nu, nu vine de la ’a hali’). Sau poate ati auzit ca pentru oase puternice iti trebuie calciu ? Este foarte adevarat. Calciul da rezistenta oaselor. Organismul are de asemenea nevoie de calciu in alte functii, iar atunci cand exista un deficit, il ia din oase. Toate mineralele sunt importante in organism, dar cele mai cunoscute sunt calciul, clorul, magneziul si fierul.

Termogenice si alte suplimente pentru slabit - Vezi produse

Pentru aceasta categorie avem un ghid complet, separat.

Orice persoana cu un procent de grasime peste 20-25% trebuie sa treaca mai intai printr-un proces destul de serios de slabire pentru a putea face masa musculara vizibila. Degeaba fac oamenii abdomene daca acestea sunt acoperite de grasime, muschii nu se vor vedea niciodata. De asemenea, abdomenele nu vor ajuta la slabit prea mult. Pentru detalii amanuntite, va recomandam sa cititi ghidul pentru slabit.

Procesul este acelasi atat pentru femei cat si pentru barbati, deci informatiile raman valabile. Ghidul contine o sectiune chiar si pentru cei care au deja masa musculara bine definita si un procent mic de grasime, dar isi doresc sa il reduca pentru performante maxime, asa ca recomandam tuturor sa arunce o privire macar peste acesta si eventual sa il studieze mai in amanunt.

Am voie sa iau astfel de suplimente ?

Doctor.info.ro explica faptul ca de-a lungul timpului, in culturism s-a creat o confuzie destul de serioasa intre suplimentele nutritive is substantele dopante. Ministerul Sanatatii defineste suplimentele nutritive ca fiind consumabile sub forma de capsule, tablete, prafuri sau fiole cu lichide ce contin nutrienti si alte substante comestibile ce sunt consumate in mod suplimentar fata de alimentatia obisnuita.

Printre acestea se numara proteinele, fie ele in stare naturala sau sub forma de concentrate proteice, aminoacizii, uleurile alimentare dietetice si acizii grasi, vitaminele, mineralele, si multe alte suplimente raspandite printre toate categoriile acestui magazin. Toate substantele din care sunt compuse aceste produse se gasesc in mod natural in alimentatia zilnica, iar unele dintre acestea sunt chiar produse de corpul uman.

Pentru mai multe detalii despre fiecare grup de suplimente in parte, poti vizita mai sus link-urile catre categorii, unde acestea sunt prezentate mai in detaliu.

Exista si substante menite sa creasca in mod excesiv si artificial capacitatea fizica si performantele sportivilor. Acestea sunt considerate substante dopante, si sunt interzise in sport. Principalele clase de substante interzise sunt stimulentele (drogurile grele precum cocaina), narcoticele, canabinoidele (marijuana,hasis) agentii anabolici sau steroizii, hormonii peptidici (IGF-1,insulina) etc.

Confuzia intre suplimentele nutritive si substantele dopante este una destul de serioasa, in special pentru necunoscatori. Speram ca am clarificat aceasta confuzie.

Magazinul online 4Fit nu distribuie si nu va distribui niciodata substante interzise in sport.

Cu toate acestea, este bine sa consultati un medic inainte de a incepe orice fel de suplimentare alimentara.

Cand si cum sa le iau ?

Aceasta este cu siguranta cea mai des intalnita intrebare. In mod normal, suplimentele nutritive se iau atunci cand exista un deficit in alimentatie.

Daca acesta este constientizat, suplimentarea poate fi benefica. Nu este indicat sa te indopi cu suplimente nutritive si vitamine zilnic, fara rost. Tocmai de aceea, o analiza a sangelui este recomandata, deoarece ar putea evidentia un anume deficit, in special in cazul vitaminelor si mineralelor. In caz contrar, suplimentarea cu vitamine si minerale nu face nimic altceva decat sa puna rinichii la treaba, in plus.

Sportivii, atletii si culturistii consuma zilnic mult mai multa energie decat un om obisnuit, iar de cele mai multe ori le este imposibil sa acopere aceste arderi fara suplimentare. Este important sa intelegi ca pentru rezultate serioase, trebuiesc luate si masuri serioase, iar una dintre cele mai importante, pe langa decizia de a utiliza suplimente, este sincronizarea.

Daca suplimentele nutritive sunt consumate aiurea, in perioade ale zilei si la intervaluri de timp nepotrivite, atunci efectul lor poate scadea dramatic. Tocmai de aceea, pentru eficienta maxima, trebuie sa fii informat si sa consumi fiecare supliment in parte la momentul protrivit.

Principalele momente in care suplimentele nutritive se consuma sunt dimineata, inainte si dupa antrenament si seara, inainte de culcare. Dimineata se ia in general un supliement cu vitamine, pentru ca organismul tau sa fie fortificat pe parcursul zilei. Cam cu jumatate de ora inainte de antrenament se pot consuma suplimente precum proteinele sau creatina iar acestea sunt de asemenea recomandate imediat dupa antrenament. Inainte de culcare se pot consuma proteine si aminoacizi cu absorptie lenta, pentru a hrani organismul treptat pe toata durata noptii.

Adevarul este totusi ca ce functioneaza pentru unii s-ar putea sa nu functioneze pentru altii si ca cele mai bune rezultate le veti obtine pe termen lung, testand. Se stie de asemenea ca pentru rezultate maxime, antrenamentele sufera anumite schimbari din cand in cand, ceea ce inseamna ca alimentatia si suplimentarea vor suferi si ele schimbari.

Nu uita ca ne poti contacta oricand pentru sfaturi personalizate !

Tel: 0371.502.000

Care sunt cele mai importante suplimente nutritive pentru muschi?

Pentru cresterea masei musculare, cele mai importante suplimente pe care le poti lua sunt cu siguranta proteinele (in special proteinele din zer) glutamina si creatina.

Deoarece corpul uman este cladit din proteine, este de inteles de ce sunt importante. Organismul foloseste proteinele pentru a repara si a cladi tesutul muscular. Se pierd zilnic proteine din corp, iar acesta trebuie constant sa fie realimentat.

Glutamina are un rol esential in metabolism si este de asemenea cel mai prezent aminoacid din tesutul muscular. Nivelul de glutamina scade dramatic in timpul antrenamentelor, iar suplimentatia cu glutamina este recomandata. Persoanele cu deficit de glutamina sunt mai predispuse bolilor.

Creatina ajuta la furnizarea cu energie a tuturor celulelor organismului, in special a muschilor. Un nivel scazut de creatina duce la antrenamente de durata redusa. Cu totii stim ca pentru masa musculare mare sunt necesare antrenamente mai dese si mai lungi.

Pe langa cele mentionate mai sus, este recomandata o suplimentare cu acizi grasi omega 3 (o sursa bogata fiind uleiul de peste) si eventual cu vitamine si minerale, dupa caz.