Gestul pe care-l faci dupa antrenament poate sa-ti ruineze dieta. Lasa blenderul la o parte si imbunatateste-ti dieta.

In comunitatea sportivilor un shake post-antrenament pe baza de proteine este probabil una dintre regulile de aur.

Ce altceva ar putea repara si accelera imediat cresterea masei musculare daca nu o portie de proteine de zer si ceva carbohidrati care se pot digera usor? 

Ei bine, daca telul tau este sa-ti dezvolti masa musculara, atunci esti pe drumul cel bun, keep going, dar daca obiectivul tau este sa subtiezi stratul de grasime, s-ar putea sa faci totusi ceva gresit

Greseala nr. 1: Consumi prea mult zahar

Momentul de dupa antrenament este considerat ca fiind cel mai bun moment sa consumi o cantitate foarte mare de zahar, deoarece carbohidratii cu un indice glicemic ridicat livreaza muschilor tai, in timp rapid, sursa necesara de energie care a fost pierduta in timpul antrenamentului. Nu exista moment mai potrivit pentru a consuma o contintate mai mare de carbohidrati simpli. Muschii tai vor actiona ca un burete, absorbind fiecare nutrient pe care il primesc, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa adaugi in shake-ul post-antrenament suc de fructe si Nutella.
 
O cantitate prea mare de zahar imediat dupa antrenament poate avea impact negativ asupra dietei tale. Spre exemplu, shake-ul proteic cu Nutella si banane poate avea in jur de 1000 de kcal ori, daca necesarul tau zilnic de calorii pentru a scadea in greutate este de 1800 kcal/zi.. iti poti imagina singur cam ce inseamna asta.
 
Mai mult de atat, o supradoza de zahar nici nu este satioasa. Daca ai citit articolul anterior despre carbohidratii simpli, probabil stii deja despre modul cum acestia actioneaza si de ce nu tin de foame pentru mai mult timp.
 
Greseala nr. 2: Shake-ul reprezinta cea mai consistenta masa a zilei
 
Pentru majoritatea culturistilor, cea mai consistenta masa este cea de dupa antrenament. Daca masa post-antrenament este un shake, asta inseamna probabil ca pui intr-un blender jumatate din toate alimentele pe care le ai in bucatarie.

Cand esti in deficit caloric, si doresti sa reduci stratul de grasime, acest gest ar putea lucra impotriva obiectivului tau, mai ales daca te antrenezi dimineata devreme sau seara tarziu.

Rezultatul este un haos al aportului caloric, un haos ce genereaza o stare nu tocmai confortabila, dar si oboseala.

Cum ai putea sa rezolvi asta?
 
Pai, inceteaza sa te mai sabotezi singur. Degeaba consumi suplimente daca nu te hranesti si nu te antrenezi. Un shake post-antrenament (de preferat de proteine de zer si carbohidrati simpli, spre exemplu dextroza, pentru ca acesti nutrienti se absorb foarte repede in organism) este foarte bun pentru refacerea rezervelor de nutrienti. Recomandate, dupa antrenament, sunt si suplimentele cu creatina, glutamina si tribulus, insa nu poti inlocui toate mesele cu shake-uri si suplimente. Organismul tau are nevoie si de nutrientii din alimente.
 
Alterneaza alimentatia cu antrenamentele si suplimentele adecvate, si tine minte ca efortul depus in sala de sport, poate fi oricand ruinat de o alimentatie necorespunzatoare. Dupa ce ai consumat shake-ul post antrenament si ti-ai refacut rezervele de nutrienti, poti sa optezi pentru niste alimente cu un continut ridicat de fibre. Fibrele incetinesc procesul de digestie, ceea ce favorizeaza procesul de digestie lenta si inhiba senzatia de foame. Opteaza pentru un meniu format din proteina de calitate, carbohidrati sanatosi si vegetale. Si desigur, apa. Nu uita de apa!